Místo klasického makového koláče můžeme připravit tento pletenec s mákem a povidly. Jak na to poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Místo klasického makového koláče můžeme připravit tento pletenec s mákem a povidly. Jak na to poradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
1 pletenec
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve připravíme kvásek - mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme.
- Poté přidáme nadrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přimícháme sůl, zbylý cukr, vanilku, povolené máslo a nakonec také vejce a vzešlý kvásek.
- Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi hodinu.
- Než vykyne těsto, připravíme náplň - mléko nalijeme do menšího kastrůlku, přidáme do něj cukr a mák.
- Směs přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, aby zhoustla.
- Do zchladlé makové náplně přimícháme povidla.
- Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku a rozetřeme na něj náplň.
- Zarolujeme, rozřízneme podélně na dvě poloviny, ty poté spleteme dohromady a zatočíme do tvaru věnce.
- Pletenec poté ještě potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C asi 30 minut (propečenost zkontrolujte špejlí - těsto se ani v nejsilnější části nesmí lepit).
Klasické máslo se obvykle prodává v obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento kombinovaný obal patří do směsného odpadu.