Pořádný hovězí vývar patří k poctivé české kuchyni a k hlavní chloubě nejen sváteční tabule. Skvělý vývar potřebuje čas a péči. Svou intenzivní chuť získává pozvolným dlouhým vařením. Stačí jen jeden talíř. V zimě zahřeje a posílí. Kvalitní vývar má léčivé účinky a na nohy postaví téměř každého. My vám poradíme, jak si ho připravit.
|
Pořádný hovězí vývar patří k poctivé české kuchyni a k hlavní chloubě nejen sváteční tabule. Skvělý vývar potřebuje čas a péči. Svou intenzivní chuť získává pozvolným dlouhým vařením. Stačí jen jeden talíř. V zimě zahřeje a posílí. Kvalitní vývar má léčivé účinky a na nohy postaví téměř každého. My vám poradíme, jak si ho připravit.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
hovězí maso
500g
hovězí žebro a morkové kosti
mrkev
3ks
střední
petržel
2ks
cibule
1ks
celer
1/4ks
bobkový list
3ks
česnek
3stroužky
pepř
černý
|
Pokyny
- Hovězí maso opláchneme, vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu.
- Cibuli a česnek oloupeme. Mrkev, petržel a celer omyjeme a oloupeme.
- Cibuli, česnek a kořenovou zeleninu přidáme celou do polévky. Přiklopíme pokličkou – necháme malý otvor, aby mohla odcházet pára.
- Polévku necháme vařit nejméně 3 hodiny na mírném plameni, tzv. táhnout.
- Pokud se nám na hladině začne tvořit pěna, naběračkou ji sbíráme, aby zůstal vývar čirý.
- Postupně také doléváme vodu – v tomto případě doléváme pouze vodu vařící.
- Jakmile jde maso krásně od kosti, vyndáme jej a také vyndáme zeleninu.
- Vývar scedíme přes co nejhustší sítko. Cedník můžeme také vyložit utěrkou vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou, aby byl vývar co nejčistší.
- Uvařené maso natrháme vidličkou nebo nakrájíme. Dále nakrájíme kořenovou zeleninu a dáme zpět do polévky.
- Necháme ještě chvíli probublávat. V tomto okamžiku můžeme přidat na dovaření játrové knedlíčky nebo vlasové nudle.
- Dozdobíme čerstvými bylinkami a můžeme servírovat.
Svou roli v rovině chuťové i léčivé v polévce skvěle zahraje i pár kousků zázvoru.
Základ pro hovězí polévku je dát nasucho péct maso, kosti, zeleninu (celer, petržel, mrkev, cibule) na 1 hodinu při 160°C a teprve potom vařit (nechat táhnout) alespoň 4 hodiny. Vychladit, sebrat tuk. Ohřát, přecedit, vyčiřit bílkem a přefiltrovat. Vývar jako noha.