Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
|
Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
|
Porce
1 chléb
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej a promícháme.
- Podmáslí zahřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm cukr a rozdrobíme droždí.
- Necháme vzejít kvásek.
- Kvásek nalijeme do mísy s moukou a pomocí hnětacích háků mícháme, dokud se nevytvoří těsto.
- Těsto přesuneme na vál a dál hněteme rukama až do té doby, dokud nebude vláčné a pružné, nemělo by se lepit.
- Vytvoříme bochánek, který přendáme do pomoučené ošatky nebo do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.
- Až těsto zdvojnásobí objem, vyklepneme ho na plech, který jsme vyložili pomoučněným pečicím papírem.
- Povrch nařízneme a potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem.
- Mezitím předehřejeme troubu na 250°C, vložíme do trouby a po 15 minutách snížíme teplotu na 200°C.
- Pečeme 30 – 40 minut, dokud nechytne kůrka hnědou barvu.