Červená čočka si získala své místo v české kuchyni. Je velmi dobře stravitelná, nemusí se předem namáčet a je uvařená během několika minut. Pokud milujete luštěninové polévky, vyzkoušejte právě červenou čočku! Protože se velmi snadno rozvaří, nemusíte polévku ani zahušťovat. Zkuste si připravit polévku z červené čočky provoněnou orientálním kořením podle našeho receptu.
|
Červená čočka si získala své místo v české kuchyni. Je velmi dobře stravitelná, nemusí se předem namáčet a je uvařená během několika minut. Pokud milujete luštěninové polévky, vyzkoušejte právě červenou čočku! Protože se velmi snadno rozvaří, nemusíte polévku ani zahušťovat. Zkuste si připravit polévku z červené čočky provoněnou orientálním kořením podle našeho receptu.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Mrkve a celer očistíme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
- Česnek oloupeme a připravíme celé stroužky.
- Plotýnku zapneme na střední stupeň. Ve větším hrnci rozpálíme olej, do kterého přidáme cibuli, a necháme ji zesklovatět.
- Poté přidáme nastrouhanou mrkev a celer a za pravidelného míchání je opečeme. Trvá to 3–4 minuty.
- Přidáme celé stroužky česneku.
- Vše zalijeme vodou, promícháme, přikryjeme pokličkou a zesílíme příkon plotýnky na nejvyšší stupeň. Takto vaříme cca 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Poté přidáme všechno koření.
- Čočku propláchneme ve studené vodě a přidáme do polévky. Snížíme stupeň plotýnky.
- Vaříme dalších 15–20 minut na střední stupeň, než bude čočka uvařená (pokud se rozvaří, vůbec to nevadí – polévku tak nebudeme muset zahušťovat, pokud preferujeme hustší konzistenci).
- Jakmile bude čočka měkká, odebereme 3–4 naběračky – především s čočkou a zeleninou. Dáme je do foodprocesoru a rozmixujeme. Pokud nemáme foodprocesor, použijeme ruční mixer.
- Rozmixovanou směs nalijeme zpět do hrnce (nemusíme jinak zahušťovat) a necháme polévku na středním plameni ještě chvíli probublávat, občas zamícháme.
- Při podávání můžeme ozdobit čerstvými bylinkami, posypat parmezánem a podávat například se semínkovým chlebem nebo čerstvou bagetou.