Receptů na dobré polévky není nikdy dost. Tento pochází z ”Dělnické kuchařky” Anuše Kejřové a datuje se do roku 1923. Polévka je velmi sytá a pikantní, může tedy nahradit plnohodnotně hlavní chod. Jak na to?
|
Receptů na dobré polévky není nikdy dost. Tento pochází z ”Dělnické kuchařky” Anuše Kejřové a datuje se do roku 1923. Polévka je velmi sytá a pikantní, může tedy nahradit plnohodnotně hlavní chod. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
játra
300g
hovězí
květák
200g
hrášek
100g
kukuřice
100g
vařená
vejce
4ks
mrkev
3ks
hovězí vývar
1l
petržel
1ks
cibule
1ks
hladká mouka
1lžíce
|
Pokyny
- Játra nakrájíme na nudličky, na másle opečeme do měkka.
- Necháme vychladnout a umeleme.
- Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Květák nakrájíme na malé růžičky.
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a květák a lehce orestujeme.
- Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme vývar a vaříme 20 minut.
- Poté přidáme rozemletá játra a vaříme dalších 10 minut.
- Nakonec do polévky rozklepneme vejce, necháme uvařit, ochutíme solí a pepřem.
V původním receptu se játra rozdrtila v hmoždíři, abychom se přizpůsobili dnešní době, rozemleli jsme játra a polévku doplnili spoustou zeleniny.