Polévky připravované z kvásku najdeme téměř po celé střední a východní Evropě. A v každém kraji má svoji trochu upravenou podobu. U nás je to například kyselo. Pokud tedy milujete kyselé chutě, pak si zcela jistě oblíbíte i polský žurek. Tato polévka je velmi sytá a vydatná. Jejím základem je zákvas z žitné mouky, silný vývar z kostí nebo uzeného masa. Přidat můžeme klobásy, brambory, vařená vejce atd.
|
Polévky připravované z kvásku najdeme téměř po celé střední a východní Evropě. A v každém kraji má svoji trochu upravenou podobu. U nás je to například kyselo. Pokud tedy milujete kyselé chutě, pak si zcela jistě oblíbíte i polský žurek. Tato polévka je velmi sytá a vydatná. Jejím základem je zákvas z žitné mouky, silný vývar z kostí nebo uzeného masa. Přidat můžeme klobásy, brambory, vařená vejce atd.
|
Porce
2–3 litry
|
Doba přípravy
3-5 dní - kvásek
|
Chod
|
Suroviny
Zákvas
žitná chlebová mouka
100gramů
česnek
2stroužky
voda
2skleničky
teplá
chléb
3krajíce
staré kůrky
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme zákvas (min. 3 dny dopředu).
- Česnek očistíme a každý stroužek nakrájíme na čtvrtiny.
- Mouku vsypeme do zavařovací sklenice 0,7 l, zalijeme teplou vodou, zamícháme, přidáme kousek kůrky ze starého chleba a česnek.
- Přikryjeme plátnem a postavíme na 3-5 dní na teplé místo.
- Zákvas je hotový, když má příjemnou charakteristickou vůni a kyselou chuť. Pokud se na povrchu zákvasu vytvoří plíseň, je třeba ji odstranit.
- Den předem, nebo v den přípravy polévky, si uvaříme vývar.
- Do velkého hrnce si připravíme 2-3 litry vody, přidáme bobkový list, nové koření, houby, mrkve, petržel, celer, žebírka, půl bůčku a vaříme do měkka cca 1,5 – 2 hodiny. Nesolíme (bůček je dosti slaný).
- Mezitím si na pánvi vyškvaříme zbylý bůček.
- Nakrájíme cibuli a přidáme k bůčku, necháme zesklovatět. Odložíme bokem.
- Na pánvi opečeme klobásy nakrájené na kolečka, aby pustily tuk.
- Vše vyjmeme z hotového vývaru, bůček nakrájíme na kostky, z žebírek obereme maso.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
- Vše vrátíme do vývaru, přidáme osmažený bůček s cibulí a klobásy.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do vývaru.
- Vše povaříme ještě cca 20 minut
- Do vývaru přimícháme zákvas a když se začne vařit, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a dosolíme podle chuti.
- Dobře rozmícháme a ještě povaříme dalších 20 minut.
- Polévku odstavíme a přimícháme smetanu.
- Na talíři servírujeme s rozkrojeným vařeným vejcem.