Povidla jsou tradiční surovinou, kterou můžete využít i v tomto delikátním dezertu. Křupavá opražená strouhanka, lahodná omáčka a vláčná povidla tvoří zajímavou kombinaci, která zaujme po všech stránkách. Místo povidel můžete použít třeba mák.
|
Povidla jsou tradiční surovinou, kterou můžete využít i v tomto delikátním dezertu. Křupavá opražená strouhanka, lahodná omáčka a vláčná povidla tvoří zajímavou kombinaci, která zaujme po všech stránkách. Místo povidel můžete použít třeba mák.
|
Porce
9 porcí
|
Doba přípravy
60 minut
|
Chod
|
Suroviny
Bramborové těsto
brambor
500g
studených, vařených předešlého dne ve slupce
polohrubá mouka
200g
hrubá mouka
50g
vejce
1ks
Taštičky
těsto
800g
bramborové
povidla
400g
švestková, domácí
polohrubá mouka
k podsypávání
Slivovicové glazé
máslo
100g
krupicový cukr
150g
alkohol
120ml
slivovice
|
Pokyny
Bramborové těsto
- V mírně osolené vodě uvaříme brambory ve slupce. Slijeme je, vysypeme na tác a necháme ležet, dokud z nich nepřestane stoupat pára. Pak je ještě za tepla oloupeme a prolisujeme do mísy.
- Přidáme obojí mouku, prohněteme, přidáme vejce a uhněteme hladké těsto, které ihned zpracováváme dál, aby nezačala pracovat vat voda a těsto příliš nezřídlo.
Taštičky
- Ihned po dokončení rozdělíme bramborové těsto na 3–4 díly, posypeme stůl moukou a těsto rozválíme na 2–3 mm silné pláty. Z těch pak vykrájíme kolečka o průměru 7cm, do středu vložíme lžičku povidel, přehneme a prsty přimáčkneme po celém obvodu spoje.
- Jednotlivé taštičky pokládáme na moukou poprášený tác a následně vkládáme do vroucí vody a vaříme asi šest minut. Poté servírujeme přímo v glazé.
- Taštičky se dají také v syrovém stavu na platě zamrazit, pak přendat do nádoby s víčkem a skladovat v mrazáku. Když pak na ně dostanete chuť, stačí jen vyndat potřebné množství, vložit do vroucí vody a 6–8 minut vařit. Slivovice většinou bývá doma stále po ruce a připravit glazé pak trvá asi tři minuty.
Slivovicové glazé
- Ve větším rendlíku na plotně rozpustíme máslo, do kterého vzápětí nasypeme za stálého šlehání cukr. Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota. Do ní opatrně přilijeme slivovici a zašleháme. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout.)
- Když se cukr zpění a rozpustí, páru sami zapálíme a necháme chvilku hořet. Čímž snížíme obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost glazé. Poté již směs nevaříme, jen ji zahříváme, aby se neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej.
- Do glazé přidáme právě uvařené a odkapané taštičky, které následně přendáme na talíř a bohatě je jím přelijeme. Posypeme vrchovatou lžící opražené strouhanky a ihned podáváme.