V čem vlastně spočívá kouzlo kringlu? V podstatě se jedná o závin obrácený na ruby, který se plní různými náplněmi. Nejoblíbenější je skořicová, do níž můžete přidat hrozinky, mandle nebo třeba sušené brusinky.
|
V čem vlastně spočívá kouzlo kringlu? V podstatě se jedná o závin obrácený na ruby, který se plní různými náplněmi. Nejoblíbenější je skořicová, do níž můžete přidat hrozinky, mandle nebo třeba sušené brusinky.
|
Porce
1 ks
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
Na těsto
Skořicová náplň
máslo
100g
změklé
cukr krupice
10lžic
skořice
3lžičky
vanilkový cukr
1sáček
|
Pokyny
- V kastrůlku zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Pak do něj rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Rozmíchejte, lehce zasypte moukou a nechte vzejít kvásek.
- Mezitím si připravte do velké mísy ostatní ingredience - mouku, sůl, změklé máslo, žloutky a zbylý cukr.
- Když kvásek vzejde, přidejte ho do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujte vláčné těsto. Že je správně uhnětené, poznáte podle toho, že je pružné a nelepí se na vařečku.
- Hotové těsto posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte aspoň hodinu kynout na teplém místě. V mezičase si připravte náplň
- Změklé máslo smíchejte se skořicí, krupicovým a vanilkovým cukrem. Vzniklou kašičku pak nechte v lednici trochu ztuhnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý z nich pak rozválejte pomocí užšího nelepivého válečku na velkou tenkou placku.
- Obě placky potřete až k okrajům skořicovou náplní.
- Pak každou zvlášť srolujte a vzniklé tenké „roládky“ přeneste na plech a rozřízněte napůl. Poté na plechu vytvořte „cop“, který na koncích spojte do věnce. Pečte 20–30 minut dozlatova.
- Hotový kringel podávejte teplý nebo studený, pocukrovaný vanilkovým cukrem.
- Placky můžete navíc před pečením posypat jádry ořechů nebo mandlovými lupínky.