Když nastane sezóna třešní, pečeme my Češi bublaninu a Francouzi clafoutis [klafuti]. I když většina francouzských dezertů vypadá hodně složitě, v tomto případě je to naopak. Tento moučník je hodně rychlý a zmizí z talíře stejně rychle, možná i rychleji, než trvala jeho příprava. Těsto se podobá tomu na palačinky, proto by se měl jíst clafoutis teplý nebo vlažný, aby těsto nespadlo. I když se clafoutis připravuje tradičně právě s třešněmi, jeho kouzlo spočívá v tom, že k jeho přípravě lze použít jakékoliv sezónní ovoce. V tomto receptu jsme použili netradičně rebarboru - právě díky kyselosti se skvěle snoubí s jemným karamelizovaným těstem. Jak na to?
|
Když nastane sezóna třešní, pečeme my Češi bublaninu a Francouzi clafoutis [klafuti]. I když většina francouzských dezertů vypadá hodně složitě, v tomto případě je to naopak. Tento moučník je hodně rychlý a zmizí z talíře stejně rychle, možná i rychleji, než trvala jeho příprava. Těsto se podobá tomu na palačinky, proto by se měl jíst clafoutis teplý nebo vlažný, aby těsto nespadlo. I když se clafoutis připravuje tradičně právě s třešněmi, jeho kouzlo spočívá v tom, že k jeho přípravě lze použít jakékoliv sezónní ovoce. V tomto receptu jsme použili netradičně rebarboru - právě díky kyselosti se skvěle snoubí s jemným karamelizovaným těstem. Jak na to?
|
Suroviny
rebarbora
4-6stonek
vejce
2ks
žloutek
2ks
vanilkový lusk
1ks
mandlová mouka
50 g
cukr krupice
80g
smetana ke šlehání
160ml
40%
mléko
100ml
třtinový cukr
2lžíce
hladká mouka
2lžíce
máslo
na vymazání formy
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 190 °C - pečeme zprudka, aby povrch zkaramelizoval. .
- Stonky rebarbory omyjeme a nakrájíme na kousky.
- Zapékací formu (nebo mističky) vymažeme máslem.
- Nakrájenou rebarboru dáme na dno a zasypeme 2 lžícemi cukru.
- Mandlovou mouku, špaldovou mouku, zrníčka z vanilkového lusku, cukr, vejce, žloutky, smetanu a mléko smícháme a připravíme hladké těsto.
- Směsí přelijeme rebarboru.
- Pečeme 30 – 40 minut (záleží na formě) – při pečení neotvíráme troubu, aby se těsto nesrazilo.
- Clafoutis by měl být zkaramelizovaný a nadýchaný.
- TIP: Podáváme teplý a lehce zaprášený moučkovým cukrem.