Borůvkový koláč v netradiční americké variantě. Škrob tapioka koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo specializovaných asijských obchodech. Místo huckleberries, což je oficiální ovoce státu Idaho, použijte borůvky nebo brusinky.
|
Borůvkový koláč v netradiční americké variantě. Škrob tapioka koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo specializovaných asijských obchodech. Místo huckleberries, což je oficiální ovoce státu Idaho, použijte borůvky nebo brusinky.
|
Porce
1 forma na koláč
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
polohrubá mouka
250g
voda
120ml
ledová
máslo
110g
borůvky
6hrnků
cukr
1hrnek
třtinový cukr
¼hrnku
škrob
4lžíce
Tapioka
citrónová šťáva
1lžíce
skořice
1lžička
sůl
1lžička
|
Pokyny
- Ve větší míse spolu smícháme mouku se solí, po částech vmícháme povolené máslo.
- Do těsta dále po lžičkách přidáme studenou vodu, vytvoříme z něj dvě koule (jednu větší a jednu menší na zaklopení), ty následně zabalíme do igelitového pytlíku či potravinářské fólie a nejméně na 4 hodiny, raději však po celou noc, je necháme v lednici odležet.
- Větší část těsta opět prohněteme a vyplníme jím dno i strany formy.
- V druhé větší míse spolu smícháme huckleberries (borůvky), cukr (bílý i třtinový) , škrob Tapioka, skořici a citrónovou šťávu.
- Vše důkladně promícháme, pak náplň poklademe na těsto ve formě.
- Navrch těsta dáme zbývající máslo, koláč překryjeme plackou vytvořenou ze druhé části těsta a dokonale utěsníme, případné přebývající okraje můžeme odstranit.
- Do těsta nakonec špejlí uděláme několik dírek, aby měla pára z ovoce kudy utíkat.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 1 hodinu, až těsto zezlátne.