Chlebový pudink s hrozinkami a rumovou omáčkou

Chlebový puding je podobný žemlovce a najdete jej například v Irsku nebo Velké Británii jako „bread pudding“. V Německu a Maďarsku jej zapékají se šlehanými bílky, v tropických zemích zase nahrazují kravské mléko kokosovým.
Chlebový puding je podobný žemlovce a najdete jej například v Irsku nebo Velké Británii jako „bread pudding“. V Německu a Maďarsku jej zapékají se šlehanými bílky, v tropických zemích zase nahrazují kravské mléko kokosovým.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
15 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Pudink
    žloutek 8ks
    smetana 300ml
    máslo 150g rozpuštěné
    rozinky 1hrstka
    sultánky 1hrstka
    chléb 1,5ks toustový
Rumová omáčka
    máslo 100g
    rum 150ml
Pokyny
Pudink
  1. Smícháme mléko, žloutky, smetanu, cukr a vanilkovou esenci. Máslem vymažeme přiměřeně velký pekáček.
  2. Asi centimetrové plátky veky nebo chleba bohatě namáčíme v nálevu, aby byly hodně nasáknuté.
  3. Rovnou z nálevu je klademe na dno pekáče, vrstvu potřeme a pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme hrozinkami a sultánkami.
  4. Takto vrstvíme dál, tak aby poslední vrstvu tvořil chléb. Zbytek namáčecí směsi rovnoměrně nalijeme na povrch a dáme na dvě hodiny uležet do lednice.
  5. Pak vložíme do rozpálené trouby a 45 minut pečeme při 145 °C. Podáváme zlehka přelité rumovou omáčkou.
Rumová omáčka
  1. Ve větším rendlíku rozpustíme na plotně máslo, do kterého vzápětí nasypeme za stálého šlehání cukr. Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota.
  2. Pak opatrně přilijeme rum a zašleháme jej. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout.)
  3. Když se cukr zpění a rozpustí, páru sami zapálíme a necháme chvilku hořet. Snížíme obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost v glazé.
  4. Omáčku poté již nevaříme, jen zahříváme, aby se neoddělila syrovátka z použitého másla.
  5. Výsledná omáčka je čirá a má konzistenci připomínající stolní olej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*