Zkoušeli jste někdy merhování? Teď máte možnost si jej vyzkoušet. Jde o zdobení tradičních chodských koláčů pomocí různých náplní. Stanou se vaší oblíbenou nedělní pochoutkou ke kávě?
|
Zkoušeli jste někdy merhování? Teď máte možnost si jej vyzkoušet. Jde o zdobení tradičních chodských koláčů pomocí různých náplní. Stanou se vaší oblíbenou nedělní pochoutkou ke kávě?
|
Porce
1 velký koláč
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
Postup pro přípravu těsta
- Droždí, cukr, trochu mouky a lžíci smetany promícháme a necháme v teplé místnosti vykynout. Ve smetaně rozmícháme vejce, přidáme kvásek, mouku, máslo a vypracujeme těsto.
- Necháme jej vykynout hodinu, poté těsto znovu vypracujeme a necháme kynout další půlhodinu.
Postup pro přípravu tvarohové náplně
- V mezičase si připravíme náplně.
- Mák a mléko svaříme, do směsi přidáme vanilkový cukr a strouhaný perník.
- Vyšlehaný sníh z jednoho bílku smícháme s tvarohem.
- Ještě než začneme s přípravou bochánků, předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vykynuté těsto rozdělíme na malé bochánky, rozválíme je a přendáme na plech.
- Tam je necháme ještě 30 minut kynout.
- Koláče pokryjeme tvarohovou náplní, aby se vytvořily pěkné vzory, které dozdobíme hrozinkami a mandlemi.
- Rozšleháme vejce a potřeme jím kraje koláčů, pečeme v předehřáté troubě 30 minut.
- Pokud si chcete vyhrát se zdobením, tak můžete ze 200 g povidel a trochy rumu vytvořit třetí tradiční náplň.
- Pro ozvláštnění chuti můžete rum přidat také do těsta.