Chodské koláče

Zkoušeli jste někdy merhování? Teď máte možnost si jej vyzkoušet. Jde o zdobení tradičních chodských koláčů pomocí různých náplní. Stanou se vaší oblíbenou nedělní pochoutkou ke kávě?
Zkoušeli jste někdy merhování? Teď máte možnost si jej vyzkoušet. Jde o zdobení tradičních chodských koláčů pomocí různých náplní. Stanou se vaší oblíbenou nedělní pochoutkou ke kávě?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 velký koláč
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 250g
    smetana 120m
    máslo 20g rozpuštěné
    cukr 20g
    vejce 1ks
    droždí 1/2kostky
Na tvarohovou náplň
    cukr 30g
    tvaroh 1ks
    vejce 1ks
    vejce 1ks bílek
    vejce 1ks
Náplň na zdobení koláče
    mléko 120ml
    mák 100g mletý
    perník 20g strouhaný
    cukr 50g vanilkový
Pokyny
Postup pro přípravu těsta
  1. Droždí, cukr, trochu mouky a lžíci smetany promícháme a necháme v teplé místnosti vykynout. Ve smetaně rozmícháme vejce, přidáme kvásek, mouku, máslo a vypracujeme těsto.
  2. Necháme jej vykynout hodinu, poté těsto znovu vypracujeme a necháme kynout další půlhodinu.
Postup pro přípravu tvarohové náplně
  1. V mezičase si připravíme náplně.
  2. Mák a mléko svaříme, do směsi přidáme vanilkový cukr a strouhaný perník.
  3. Vyšlehaný sníh z jednoho bílku smícháme s tvarohem.
  4. Ještě než začneme s přípravou bochánků, předehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na malé bochánky, rozválíme je a přendáme na plech.
  6. Tam je necháme ještě 30 minut kynout.
  7. Koláče pokryjeme tvarohovou náplní, aby se vytvořily pěkné vzory, které dozdobíme hrozinkami a mandlemi.
  8. Rozšleháme vejce a potřeme jím kraje koláčů, pečeme v předehřáté troubě 30 minut.
  9. Pokud si chcete vyhrát se zdobením, tak můžete ze 200 g povidel a trochy rumu vytvořit třetí tradiční náplň.
  10. Pro ozvláštnění chuti můžete rum přidat také do těsta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*