Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu. Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice. Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb chudých“. Dnes je focaccia oblíbenou pochoutkou ve všech italských restauracích a domácnostech.
|
Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu. Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice. Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb chudých“. Dnes je focaccia oblíbenou pochoutkou ve všech italských restauracích a domácnostech.
|
Porce
1 focaccia
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Ve větší míse smícháme vlažnou vodu a droždí.
- Postupně přisypáváme mouku, až nám vznikne hladké těsto.
- Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme v teple kynout.
- Jakmile těsto nakyne, vsypeme do něj nakrájené olivy, rozmarýn a vše pořádně promícháme.
- Těsto rozdělíme na dvě části, ze kterých vytvoříme pomocí rukou dvě silnější placky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Vzniklé placky potřeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí a prsty do nich vytvoříme důlky.
- Takto připravené těsto na focacciu pečeme v troubě 10 až 12 minut na 220-250 °C.
- Po upečení necháme focacciu vychladnout a až poté ji krájíme.