Palačinky jsou báječný dezert, který baví děti i dospělé. Pokud je doplníte ovocným salátem, budou stačit i na večeři.
|
Palačinky jsou báječný dezert, který baví děti i dospělé. Pokud je doplníte ovocným salátem, budou stačit i na večeři.
|
Porce
16 palačinek
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
Hrníčkové palačinky
hladká mouka
4hrníčky
polohrubá mouka
2hrníčky
cukr krupice
½lžíce
vejce
4ks
žloutek
1ks
plnotučné mléko
7hrníčků
studená voda
2hrníčky
sůl
1špetka
Pomerančová omáčka
máslo
10lžic
cukr
15lžic
pomerančová šťáva
300ml
|
Pokyny
Hrníčkové palačinky
- Do větší misky nasypeme oba druhy mouky, cukr a sůl. Promícháme metlou a uprostřed uděláme důlek.
- Do něj nalijeme vejce, žloutek a vše pomocí metly smícháme v úplně hladké těsto.
- Tímto způsobem předejdeme tvorbě malých hrudek.
- Do menší misky odměříme mléko s vodou a po menších dávkách přiléváme do větší misky s těstem.
- Každou dávku tekutiny dokonale vmícháme, aby výsledné těsto bylo krásně hladké, bez hrudek.
- Těsto by mělo být kompaktní a tekuté.
- Nahřejeme si pánev na plotně na středním plameni.
- Pomocí silikonového štětce krouživým pohybem stejnoměrně rozetřeme rostlinný olej po celé ploše.
- Pak nalijeme na jednu stranu ohřáté pánve těsto, které krouživým a zároveň lehce trhavým pohybem rozlijeme po celé pečicí ploše pánve.
- Palačinku necháme minimálně jeden a půl minuty zvolna péci.
- Pak zkusíme pomocí špejle s hrotem nadzdvihnout kraj placky.
- Když to jde jednoduše a palačinka nemá tendenci se trhat, je připravena k otočení.
- Takže asi v druhé třetině délky podstrčíme špejli pod plackou, tak aby špička trochu vylezla na straně druhé, nadzdvihneme a jednoduše položíme neopečenou stranou dolů.
- Druhou stranu palačinky pečeme mnohem kratší dobu, asi tak 20 vteřin.
Pomerančová omáčka
- Máslo necháme rozpustit v menším hrnku na plotně, přidáme cukr a důkladně prošleháme metličkou.
- Pak postupně přidáváme pomerančovou šťávu a přivedeme k varu.
- Ihned stáhneme z ohně a přeléváme připravené palačinky.
- Zdobíme kousky čerstvých pomerančů. Místo omáčky můžeme použít džem nebo zavařeninu.