Správné mikulášské perníčky jsou měkké, vláčné, takže je můžeme hned po nadílce sníst…
|
Správné mikulášské perníčky jsou měkké, vláčné, takže je můžeme hned po nadílce sníst…
|
Porce
20 perníčků
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
moučkový cukr
300g
kakao
2lžíce
perníkové koření
1lžička
med
200g
vejce
3ks
a 1 bílek na potření
hladká mouka
750g
máslo
125g
jedlá soda
1lžička
|
Pokyny
- Vejce, cukr a máslo utřete dohladka, vmíchejte med a postupně zapracujte kakao, sodu a mouku promísenou s kořením.
- Vypracujte vláčné těsto.
- Zabalte jej do mikrotenové folie a nechte v lednici uležet minimálně dva dny.
- Po této době těsto rozválejte na plát cca 3-5 mm silný a pomocí formiček vykrajujte různé tvary.
- Plechy vyložte pečicím papírem a rozložte na ně připravené tvary.
- Troubu rozehřejte asi na 150 °C a perníčky pečte tak dlouho, až jejich povrch zezlátne.
- Hned po vytažení potřete povrch perníčků pomocí mašlovačky rozšlehaným bílkem.
- Po zaschnutí a vychladnutí perníčků můžete začít se zdobením (spařenými půlkami mandlí, ořechy bílkovou a čokoládovou polevou).
Pokud má sklenice od medu čiré sklo, patří do bílého kontejneru, barevné do zeleného. Pokud máte ve své obci pouze zelený kontejner, můžete do něj vhazovat i čiré sklo. Ovšem vždy je dobré sledovat nálepky na jednotlivých kontejnerech, kde najdete podrobnější informace o tom, co do kterého kontejneru patří.