Dejte si ji ke každému jídlu, je to elixír zdraví a krásy! Fermentovaná zelenina je ještě bohatší na vitamín C, než její syrová předchůdkyně. Kvašení probíhá díky blahodárným bakteriím, které pomáhají se správným zažíváním a podporují imunitu.
|
Dejte si ji ke každému jídlu, je to elixír zdraví a krásy! Fermentovaná zelenina je ještě bohatší na vitamín C, než její syrová předchůdkyně. Kvašení probíhá díky blahodárným bakteriím, které pomáhají se správným zažíváním a podporují imunitu.
|
Porce
3 sklenice
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Zeleninu omyjeme a připravíme k nakrouhání.
- Pokud nemáme krouhací nože, můžeme použít struhadlo na mrkev, a zelí s cibulí nasekat najemno nožem, popřípadě použijeme robota.
- Nakrouhanou zeleninu promícháme s křenem, česnekem, kmínem nebo zázvorem dle vaší chuti.
- Následně přidáme sůl a vše promačkáváme do té doby, než se začne objevovat šťáva. To trvá přibližně 10 minut.
- Následně plníme zeleninu do lahve, je potřeba ji řádně udusat.
- Velmi důležité je, aby byla zelenina z počátku kvašení pod hladinou vymačkané vody - šťávy.
- Přebytečnou vodu vylijeme nebo určité množství můžeme použít do polévky.
- Pickles „zraje“ na stinném místě v kuchyni přibližně týden až dva. Vždy záleží na teplotě. Není potřeba skladovat pickles v lednici. Vydrží nám až 3 měsíce.
Důležitým pravidlem je vždy po sebrání určitého množství zeleniny ji na povrchu zarovnat. V opačném případě by mohla začít hnědnout a po čase i hnít. Experimentujte! Používejte různé druhy zeleniny od ředkviček, okurek a dýní až po cukety. Kvašená zelenina by v jídelníčku rozhodně chybět neměla!
Kvašená zelenina: Jakub Pawlas (foto ze semináře, viz příloha)
Kimčchi recept: King Sejong Institute Praha