Nádivka si na našem stole zaslouží místo častěji než jednou za rok o Velikonocích. Jako příloha se hodí k masům a samotná může posloužit jako lehké jídlo. Skvěle chutná i vychladlá.
|
Nádivka si na našem stole zaslouží místo častěji než jednou za rok o Velikonocích. Jako příloha se hodí k masům a samotná může posloužit jako lehké jídlo. Skvěle chutná i vychladlá.
|
Porce
1 forma na biskupský chlebíček
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Chlebovou obdélníkovou pečicí formu či formu tvaru hlubšího hřbetu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Pak rozehřejeme troubu na 160 °C.
- Do menšího hrnce vložíme máslo, dáme na oheň a necháme rozpustit.
- Přidáme cibuli, chvilku podusíme a přidáme játra. Krátce osmahneme na cibulce a přidáme utřený česnek. Osolíme, opepříme a stáhneme z plotny.
- Pak přímo v hrnci rovnoměrně posypeme strouhankou a moukou.
- Vše dobře promícháme, přidáme rozšlehané vejce, rovnoměrně polijeme mlékem a posypeme ostatním kořením.
- Znovu dobře promícháme, necháme mléko, aby se dobře vsáklo do kostiček knedlíku. Na závěr ještě případně dosolíme.
- Výsledná hmota by měla být lepivá, ale stále ještě nadýchaná. Pomocí stěrky ji přemístíme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zvolna na 150–160 °C asi čtyřicet minut.
- Po upečení necháme chvilku odpočinout, vyklopíme z formy, nakrájíme na asi 3 cm silné plátky a podáváme.
- Nádivka též velmi dobře chutná vychladlá, jen v pokojové teplotě, servírovaná jako takový chutný snack, třeba s miskou zelených oliv.