Krátce dušené kalamáry a mušle na bílém víně se širokými italskými nudlemi

Mušle jsou výborným zdrojem minerálů, mají málo kalorií a neobejde se bez nich středomořská kuchyně. V tomto receptu je najdete v typicky italském receptu.
Mušle jsou výborným zdrojem minerálů, mají málo kalorií a neobejde se bez nich středomořská kuchyně. V tomto receptu je najdete v typicky italském receptu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
10 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    slávky 500g
    kalamáry 300g
    šalotka 1ks
    česnek 2stroužky
    olivový olej 3lžíce
    rajčata 1hrst cherry
    mrkev 1ks
    petržel 1hrst
    máslo 40g
    bílé víno 150ml
    nudle 100g široké
Pokyny
  1. Nudle doporučujeme 3–5 minut povařit (tak aby nebyly úplně dovařené) ve slané vodě, vyjmout, nechat odkapat, promastit olivovým olejem a odložit na tácek. Když dokončíme základ s mořskými plody, nudle jednoduše přidáme a chvilku je v základu povaříme. Poté ihned servírujeme.
  2. Do prostorné pánve nalijeme olej a necháme jej mírně rozpálit.
  3. Přidáme česnek a na mírném plamenu krátce osmahneme. Pak přidáme rajčata, rozříznutou částí dolů a též necháme smažit.
  4. Po zhruba minutě a půl vyjmeme česnek a na rajčata nasypeme šalotku a nudličky mrkve.
  5. Lehce promícháme, přilijeme víno, nasypeme do základu mušle a kalamáry překrájené na silnější proužky.
  6. Přivedeme k varu, pánev přiklopíme a necháme vše asi minutu a půl dusit pod poklicí.
  7. Pak přidáme čerstvě uvařené nudle nebo ty předpřipravené a vše dobře promícháme. Případně dochutíme solí, přidáme studené máslo a hrst sekané ploché petržele.
  8. Již jen krouživými pohyby pánví necháme rozpustit máslo a vše dobře promícháme.
  9. Pak hotové tagliatelle pomocí kleští nebo pinzety rozdělíme na připravené hluboké talíře a pomocí velké lžíce rozdělíme zbytek mořských plodů a šťávy, která zůstala na dně pánve. Ihned konzumujeme.

V marketech se dají koupit i mušle ve schránce mražené namíchané spolu s kalamáry nebo každé zvlášť. Dají se použít i ty. Je dobré vyndat je z mrazáku do lednice a nechat přes noc pozvolna povolit. Druhý den před použitím je třeba nechat je dobře odkapat na sítu. Chuť nebude tak intenzivní a svěží, ale v případě domácího použití je to celkem dobrý kompromis.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*