Nejen v parném létě si rádi dáte chladivou limonádu, ale co když zrovna dáváte přednost přírodním produktům? Není nic jednoduššího než si připravit skvělé osvěžující sirupy, které navíc mají léčivé účinky.
|
Nejen v parném létě si rádi dáte chladivou limonádu, ale co když zrovna dáváte přednost přírodním produktům? Není nic jednoduššího než si připravit skvělé osvěžující sirupy, které navíc mají léčivé účinky.
|
Porce
500 ml sirupu
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
500ml
třtinový cukr
500g
máta
50g
citrón
3
|
Pokyny
- Vodu s třtinovým cukrem svaříme na hustý tmavý sirup, necháme zchladit asi na 60 stupňů, vsypeme nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a na kolečka nakrájené citrony louhovat a necháme 24 – 48 hodin.
- Pak sirup přes plátýnko scedíme do láhve.
- Sirup uchováváme v ledničce, je určen k rychlé spotřebě.
Tento sirup je ideální si dát po jídle, protože máta je skvělým pomocníkem při zažívacích potížích a střevních křečí, ale pomáhá také při plynatosti, a to hlavně díky mentolu v ní obsaženém, který dokáže stimulovat odtok žaludečních šťáv a tím tlumí pálení žaludku a žáhy. To však nejsou všechny blahodárné účinky, které vám máta přináší, také potlačuje stres, bolesti hlavy či nespavost. A dokonce pomáhá odstraňovat zápach z úst. Tak co, už jste dostali chuť tenhle sirup vyzkoušet?