Puding s francouzským nádechem je jednoduchý na přípravu. Se šlehačkami a čerstvými jahodami bude nezapomenutelný dezertem při letním grilování! Místo jahod můžete vyzkoušet i jiné ovoce, třeba borůvky.
Puding s francouzským nádechem je jednoduchý na přípravu. Se šlehačkami a čerstvými jahodami bude nezapomenutelný dezertem při letním grilování! Místo jahod můžete vyzkoušet i jiné ovoce, třeba borůvky.
|
Puding s francouzským nádechem je jednoduchý na přípravu. Se šlehačkami a čerstvými jahodami bude nezapomenutelný dezertem při letním grilování! Místo jahod můžete vyzkoušet i jiné ovoce, třeba borůvky.
|
Porce
12 porcí
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
cukr krupice
160g
vanilkový lusk
1ks
vejce
7ks
žloutek
1ks
cukr krupice
k přípravě karamelu
|
Pokyny
- Zapneme troubu na 100 °C a vložíme do ní hlubší pekáč, naplněný asi do 2 cm horkou vodou z varné konvice. Připravíme si zapékací misky, které si seřadíme na stůl, tak aby se dotýkaly.
- V rendlíku připravíme z cukru zlatavý karamel a rovnoměrně ho nalijeme do všech misek, tak abychom karamelem pokryli celé dno misky.
- Do asi dvoulitrového hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr, rozpůlený a vyškrábaný vanilkový lusk včetně semínek a zašleháme vejce a žloutek.
- Postavíme na plotnu na mírný plamen a za stálého míchání silikonovou stěrkou zahřejeme zhruba na 70–75 stupňů.
- Pak směs přecedíme přes síto a nalijeme ji rovnoměrně do všech zapékacích misek na karamel.
- Vložíme je do vodní lázně do trouby a pečeme na 100 °C asi 45 minut. Ve finále by měl mít obsah misky konzistenci želé.
- Misky přemístíme na tác a dáme je do lednice. Necháme ideálně do druhého dne zatuhnout.
- Při servírování odřízneme karamel špičkou nože od stěny misky, otočíme ji dnem vzhůru nad talíř a vyklepneme.
- Z původního karamelu na dně vznikne výborná šťáva, která dodá tomuto dezertu charakteristickou chuť.
- Podáváme s čerstvě ušlehanou šlehačkou a jahodami.