Co se zbylými pečeným bůčkem z nedělního oběda? Pojďme si společně připravit výbornou masovou pomazánku původem z francouzské kuchyně, známé jako “rillettes” (rijet). Jakvkuchyni.cz prozradí jak na to v receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
|
Co se zbylými pečeným bůčkem z nedělního oběda? Pojďme si společně připravit výbornou masovou pomazánku původem z francouzské kuchyně, známé jako “rillettes” (rijet). Jakvkuchyni.cz prozradí jak na to v receptu ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
|
Porce
1 sklenice
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Upečený a vychladlý bůček nakrájíme na plátky a vrátíme ho zpátky do výpeku. Pokud ho máme málo přidáme sádlo.
- Pekáč vložíme na chvíli do trouby a maso necháme prohřát. Díky tomu nám půjde lépe natrhat.
- Mezitím si nakrájíme najemno cibuli a na sádle ji opečeme dozlatova.
- Opečenou cibuli smícháme s natrhaným bůčkem.
- Směs osolíme a opepříme.
- Část teplého sádla si dáme stranou, bude se nám ještě hodit.
- Chléb, nebo bagetu, nakrájíme na plátky a lehce opečeme.
- Na pečivo namažeme rillettes a ozdobíme najemno nakrájenou pažitkou.
- Zbylý rillettes dáme do zavařovací sklenice a zalijeme sádlem, které jsme si při vaření dali stranou.
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!
Jedlé tuky a oleje můžeme vytřídit do speciálních nádob určených k třídění jedlých tuků a olejů, nebo je můžeme odevzdat na sběrném dvoře. Nikdy by neměly končit ve vodovodním řádu, hrozí ucpání tzv. tukovcem (ztuhlé kusy olejů a tuků). K jejich shromažďování se hodí právě obaly od olejů, kam můžeme vychladlé průběžně oleje sbírat. Mastné obaly netřídíme - je ideální je předtím vypláchnout použitou jarovou vodou, nebo vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrkou.