Francouzský dezert se nazývá vejce ve sněhu nebo plovoucí ostrovy. V Srbsku jej můžete najít pod názvem šnenokle. V každém případě jde o sněhové noky přelité karamelovou omáčkou a vanilkovým krémem.
|
Francouzský dezert se nazývá vejce ve sněhu nebo plovoucí ostrovy. V Srbsku jej můžete najít pod názvem šnenokle. V každém případě jde o sněhové noky přelité karamelovou omáčkou a vanilkovým krémem.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Mléko přivedeme k varu spolu s vanilkovým luskem, který rozřízneme na půl. Po provaření vyškrábneme z lusku do mléka semínka.
- Cukr rozšleháme se žloutky a vlijeme do mléka, které pomalu za stálého míchání provařujeme, dokud hmota nezhoustne.
- Pak za stálého míchání dáme omáčku v rendlíku zchladit na led. Případně můžeme použít vanilkový puding dle návodu na obalu.
- Cukr s vodou dáme do kastrůlku pomalu vařit s citronovou šťávou.
- Když vše zhoustne na sirup, pokračujeme asi ještě 3–5 minut, dokud omáčka nezezlátne.
- Bílky vyšleháme na nízký stupeň v pevný sníh a přidáme cukr. Vše mícháme, dokud není hmota lesklá a hladká.
- Ze sněhu vytvarujeme noky, které dáme pomalu a postupně vařit do cukrového sirupu, vzniklého svařením cukru s vodou.
- Noky vaříme asi 3 minuty z každé strany. Pak je vyndáme a necháme na utěrce okapat.
- Vanilkovou omáčku dáme do misky a na povrch položíme sněhové noky. Vše pokapeme karamelovou omáčkou.