Nejlepším chuťovým zážitkem, jaký si v poslední době doma s oblibou dopřáváme, je RAW TIRAMISU. V rámci raw stravy se jedná o složitější gurmánský recept, který je na přípravu složitý asi jako pečený dort nebo zákusek. Toto raw Tiramisu navíc obsahuje mořskou řasu (tzv. Irský mech) a také superovoce Lucumu. Obě dvě ingredience dezert krásně ztuží a navíc jsou dokonale prospěšné pro lidské tělo. Na tomto Tiramisu si nejen slastně pochutnáte, ale zároveň dodáte svému tělu obrovskou dávku vitamínů, kolagenu a dalších zdraví prospěšných látek.
|
Nejlepším chuťovým zážitkem, jaký si v poslední době doma s oblibou dopřáváme, je RAW TIRAMISU. V rámci raw stravy se jedná o složitější gurmánský recept, který je na přípravu složitý asi jako pečený dort nebo zákusek. Toto raw Tiramisu navíc obsahuje mořskou řasu (tzv. Irský mech) a také superovoce Lucumu. Obě dvě ingredience dezert krásně ztuží a navíc jsou dokonale prospěšné pro lidské tělo. Na tomto Tiramisu si nejen slastně pochutnáte, ale zároveň dodáte svému tělu obrovskou dávku vitamínů, kolagenu a dalších zdraví prospěšných látek.
|
Porce
250 ml
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Tiramisu
datle
1,5šálku
pasta
káva
1/4šálku
espresso, může být turecká káva
olej
1/2šálku
kokosový
mandle
3šálky
mandlová drť
vanilkový prášek
2lžičky
Čokoládová pěna
máslo
2šálky
kokosové
káva
1šálek
espresso, může být turecká káva
sirup
1/2šálku
raw
želé
1/4šálku
vanilkový prášek
1lžička
sůl
1/8lžičky
himalájská
kakaový prášek
1/4šálku
olej
1/2šálku
kokosový
Lucuma
3lžíce
Vanilková pěna
Na ozdobu
kakaový prášek
1/3šálku
|
Pokyny
- Připravte si ořechové mléko, resp. mandlovou drť. Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka.
- Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody.
- Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko.
- Mandlovou drť použijeme na recept jako základ těsta.
- Zbylé ořechové mléko do receptu použijeme místo vody.
- Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním raw datlí (čerstvých nebo sušených) s trochou vody nebo se zbylým mandlovým mlékem do konzistence pasty.
- Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence.
- Kávu na Tiramisu použijte nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu.
- Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu. Irský mech: Mech několikrát dobře properte ve vlahé vodě.
- Dbejte na to, ať není příliš horká, abyste se neochudili o raw kvalitu. Stačí teplejší voda.
- Odstraníte tak případné hrubé nečistoty. Poté mech namočte do vlahé vody a louhujte ho cca 2 hodiny.
- Během té doby můžete namáčecí vodu 1-3 x vyměnit a mech přitom trochu proprat.
- Vylouhovaný mech dejte do mixéru (bez namáčecí vody!) a na nižší otáčky ho rozmixujte na hladkou želatinovou hmotu.
- Většinou není třeba žádnou další vodu přidávat, mech je již „nacucaný“ z louhování.
- Vznikne Vám hustá želatina, která krásně drží pohromadě.
Těsto
- Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému.
- Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta.
- V kuchyňském robotu to trvá i několik minut. Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky.
- Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Čokoládová pěna
- V mixéru společně do hladka rozmixujeme připravené domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
- Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
- Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
- Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Vanilková pěna
- Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
- Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
- Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
- Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku.
- Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.