Tento dezert vám nezabere mnoho času a výsledek je úchvatný – zejména pokud whiskey omáčku zapálíte před svými hosty nebo rodinou.
|
Tento dezert vám nezabere mnoho času a výsledek je úchvatný – zejména pokud whiskey omáčku zapálíte před svými hosty nebo rodinou.
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Na drobenku
máslo
50g
měkké
mandle
50g
třtinový cukr
50g
polohrubá mouka
50g
Na omáčku
máslo
120g
krupicový cukr
150g
alkohol
150ml
Jameson Whisky
|
Pokyny
- Jablíčka oškrábeme, rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme jádřince a nakrájíme na plátky.
- Rozehřejeme pánev, přidáme kousek másla, jablíčka a restujeme, dokud nezměknou. Servírujeme je teplé (nebo později přihřejeme).
- Všechny ingredience na drobenku smícháme, rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi na 180 °C zhruba 15 minut. Během pečení drobenku občas promícháme.
- Necháme vychladnout a pak ji můžeme skladovat v plastovém kontejneru
- Jak připravíme omáčku? Ve větším rendlíku na plotně rozpustíme máslo, do kterého vzápětí nasypeme za stálého šlehání cukr.
- Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota.
- V té chvíli opatrně přilijeme destilát a zašleháme. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout.)
- Když se cukr zpění a rozpustí, páru sami zapálíme a necháme ji chvilku hořet. Snížíme tak obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost v glazé.
- Poté již nevaříme, jen zahříváme, aby se neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej.
- Jablíčka servírujeme posypané drobenkou a polité omáčkou, kterou můžeme zapálit i na talíři pro větší efekt.