Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Záleží na tom, kdo nám jej připravoval. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří je naopak známe od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si je připravíme právě podle jejich receptu.
|
Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Záleží na tom, kdo nám jej připravoval. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří je naopak známe od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si je připravíme právě podle jejich receptu.
|
Porce
6 porcí
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
brambory
1kg
nejlépe typu C
hrubá mouka
300g
máslo
250g
Na ozdobu |
Pokyny
- Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kostky, zalijeme vodou a osolíme.
- Vaříme cca 15 minut (po této době by měly být poloměkké). V této chvíli částečně slijeme vývar z brambor, v hrnci necháme zhruba ⅓ vývaru.
- Brambory zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky v nich vytvoříme otvory tak, abychom viděli vývar.
- Hrnec přiklopíme poklicí a na nejnižším stupni plotýnky necháme brambory propařit 15‒20 minut.
- I když použijeme obyčejný hrnec, neměly by se nám připálit.
- Propařené brambory s moukou rozšťoucháme do hladka a propracujeme.
- Těsto roztíráme pomocí vařečky o stěny hrnce, aby bylo hladké (může to trvat i 10 minut) a nelepilo se na vařečku.
- Rozpustíme si ½ másla.
- Lžíci namáčíme v rozpuštěném másle a vykrajujeme škubánky.
- Můžeme je ihned podávat na talíř, posypat moučkovým cukrem a polít máslem.
- Pro výraznější chuť můžeme škubánky ještě osmažit na másle.
- Škubánky chytnou zlatavější barvu a budou vonět po másle.