Vynikající dezert ke kávě začněte připravovat už den předem – nejlepší je rozležený v ledničce přes noc.
|
Vynikající dezert ke kávě začněte připravovat už den předem – nejlepší je rozležený v ledničce přes noc.
|
Porce
6 porcí
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
Mascarpone
500g
cukr
180g
žloutek
7ks
smetana ke šlehání
250ml
Amareto
50ml
káva
200ml
ideálně připravená jako espresso nebo překapávaná či instantní
piškoty
1balení
rum
2lžíce
|
Pokyny
- Mascarpone přendáme do prostornější misky, přidáme Amareto a promícháme.
- Do další misky vložíme žloutky s cukrem a metlou vyšleháme ve vařící vodní lázni do husté pěny.
- Žloutky přidáme k Mascarpone, opatrně vmícháme pomocí silikonové stěrky, tak aby vznikl kompaktní krém.
- Na závěr zlehka vmícháme vyšlehanou smetanu a vytvoříme hladkou hmotu.
- Pak vezmeme například dvoulitrovou zapékací misku a do ní nanášíme ve vrstvách nejprve krém, pak piškoty nasáklé kávou a zase krém. Uzavíráme opět krémem.
- Měli bychom docílit tří vrstev krému, proložených dvěma vrstvami piškotů.
- Poslední vrstvu krému uhladíme a posypeme vrstvou kvalitního práškového kakaa rovnoměrně po celé ploše pomocí sítka.
- Vložíme na 5–8 hodin do lednice vychladit a zatuhnout. Ideálně tiramisu připravíme den před podáváním, nepřidáváme kakao. Zvlhlé kakao má vynikající chuť a nepráší, takže se vyhnete nepříjemné situaci vdechnutí kakaového prášku.
Pokud použijeme sýr typu Lučina (je však lepší držet se originálu), přidáme do krému ještě šest plátků želatiny.