Francouzský slaný koláč „quiche“ je jednoduchý, zdravý a chutná dětem i dospělým. Pokud potřebujete rychle připravit večeři, vyzkoušejte tento recept. Fantazii se meze nekladou – můžete použít jakékoliv zbylé maso, šunku nebo jen zeleninu.
|
Francouzský slaný koláč „quiche“ je jednoduchý, zdravý a chutná dětem i dospělým. Pokud potřebujete rychle připravit večeři, vyzkoušejte tento recept. Fantazii se meze nekladou – můžete použít jakékoliv zbylé maso, šunku nebo jen zeleninu.
|
Porce
5 porcí
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V kastrolu na másle orestujeme cibuli, až zesklovatí, přidáme špenát. Osolíme a opepříme. Kastrol ihned stáhneme a vše promícháme.
- Listové těsto rozválíme na 0,5 cm silný plát a vyložíme jím formu s pečicím papírem.
- Těsto dobře vmáčkneme do krajů a to, které přesahuje okraje formy, ořízneme stejnoměrně s krajem formy. Povrch potřeme dijonskou hořčicí.
- Těsto po celém povrchu propícháme vidličkou, aby mohl při pečení ven vzduch a netvořily se při pečení bubliny.
- V míse rozmícháme smetanu s vejci, kořením a najemno nastrouhaným sýrem.
- Do formy s těstem dáme směs špenátu a do plna zalijeme smetanou se sýrem.
- Pečeme na 170 °C, dokud hmota neztuhne i uprostřed formy a dokud není na povrchu koláč hezky zlatavý.
- Po upečení jej necháme chvíli stát a pak jej vyndáme z formy.
- Podáváme s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.