Špenátový koláč z listového těsta

Francouzský slaný koláč „quiche“ je jednoduchý, zdravý a chutná dětem i dospělým. Pokud potřebujete rychle připravit večeři, vyzkoušejte tento recept. Fantazii se meze nekladou – můžete použít jakékoliv zbylé maso, šunku nebo jen zeleninu.
Francouzský slaný koláč „quiche“ je jednoduchý, zdravý a chutná dětem i dospělým. Pokud potřebujete rychle připravit večeři, vyzkoušejte tento recept. Fantazii se meze nekladou – můžete použít jakékoliv zbylé maso, šunku nebo jen zeleninu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
5 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
10 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    máslo 70g
    cibule 150g nakrájené nahrubo
    česnek 2stroužky oloupaného a nasekaného najemno
    vejce 3ks
    smetana 0,25l
    sýr 100g ementál, comté, parmazán, gruyer
    hořčice 2lžíce dijonská
    špenát 200g listový
    ořechy muškátové
    pepř bílý
Pokyny
  1. V kastrolu na másle orestujeme cibuli, až zesklovatí, přidáme špenát. Osolíme a opepříme. Kastrol ihned stáhneme a vše promícháme.
  2. Listové těsto rozválíme na 0,5 cm silný plát a vyložíme jím formu s pečicím papírem.
  3. Těsto dobře vmáčkneme do krajů a to, které přesahuje okraje formy, ořízneme stejnoměrně s krajem formy. Povrch potřeme dijonskou hořčicí.
  4. Těsto po celém povrchu propícháme vidličkou, aby mohl při pečení ven vzduch a netvořily se při pečení bubliny.
  5. V míse rozmícháme smetanu s vejci, kořením a najemno nastrouhaným sýrem.
  6. Do formy s těstem dáme směs špenátu a do plna zalijeme smetanou se sýrem.
  7. Pečeme na 170 °C, dokud hmota neztuhne i uprostřed formy a dokud není na povrchu koláč hezky zlatavý.
  8. Po upečení jej necháme chvíli stát a pak jej vyndáme z formy.
  9. Podáváme s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*