Připravili jsme pro vás recept, kdy nemusíte péct husu 13 hodin, ale postačí 3 hodiny. Husa bude mít perfektní chuť a bude se rozpadat.
|
Připravili jsme pro vás recept, kdy nemusíte péct husu 13 hodin, ale postačí 3 hodiny. Husa bude mít perfektní chuť a bude se rozpadat.
|
Porce
1 husa
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Husu omyjte a odstřihněte dlouhé letky (konce křídel). Pokud si ji připravíme den předem tak, že ji omytou nasolíme, případně okmínujeme, bude maso křehčí.
- Do husy vložte dva pomeranče a jablka.
- Celý otvor uzavřete druhým jablkem.
- Takto připravenou husu položte do pekáče, okmínujte a osolte. Poté ji položte prsy dolů do pekáčku na předem odstřihnuté letky.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 10 min při 200 °C. Poté stáhněte teplotu na 150-175 °C (podle trouby) a pečte 1-1,5 hodiny.
- Poté husu obraťte a pečte stejnou dobu.
- Husa s kachnou jsou velmi tučné, proto aby při pečení vyteklo co nejvíce tuku, tak je často během pečení propichujeme.
- Po uplynutí doby husu vyjměte a z výpeku si připravte šťávu (viz. níže).
- Hotovou šťávu vlijte zpět do pekáčku, přidejte vychladlou husu (pokud budete porcovat, dejte ji kůží navrch), tu potřete medem a nechte péct 20-30 min při 90 – 100 °C.
- Ještě chutnější husa bude, pokud ji čtvrt hodinky před dopečením potřete medem.
- Zbylé kosti nepatří do bioodpadu, ale do směsné popelnice.
Šťáva
- Slijte výpek z kachny a spolu s kostmi jej dejte do hrnce vařit. Doba je individuální, mělo by dojít k vyvaření vody (objeví se tuk), tento výpek restujte do zhnědnutí.
- Dejte si pozor na připalování, výpek by měl jít lehce seškrábnout ode dna. Poté přidejte 0,3 l vody a znovu provařte.
- Po vyvaření vody postup ještě jednou opakujte, na potřetí lehce zaprašte moukou, zarestujte a opět podlijte vodou.
- Metličkou si pořádně mouku ve šťávě rozšlehejte, aby se vám nevytvořili hrudky. Takto připravenou šťávu vařte dalších 20 min.