Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
|
Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do hrnce nalijte mléko, přidejte stejné množství vody a promíchejte.
- Okořeňte kmínem, osolte a přiveďte k varu.
- Nechte polévku probublávat a mezitím si nakrájejte Olomoucké tvarůžky.
- Vložte je do hrnce a ještě chvíli zvolna povařte za občasného promíchávání. Potom odstavte a přidejte do polévky máslo.
- Tvaroh nastrouhejte nebo nadrobte a rozdělte jej do talířů.
- Přelijte horkou polévkou a ozdobte čerstvou petrželí nebo libečkem.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.