Z drobů a části křídel připravíte kaldoun – tradiční zadělávanou polévku.
|
Z drobů a části křídel připravíte kaldoun – tradiční zadělávanou polévku.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Drůbky propláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce a zalijte 1,5 l studené vody. Osolte ji a přiveďte k varu.
- Když se začne tvořit tmavá pěna, odstraňte ji lžící.
- Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte.
- Přidejte ke drobům a od této chvíle vařte 15 minut.
- Mezitím si na pánvičce osmahněte na másle nadrobno pokrájenou cibulku.
- Přisypte mouku a připravte si jíšku.
- Vývar z drobů sceďte a rozřeďte jím jíšku.
- Dobře rozmíchejte, aby se neutvořily kousky, přidejte mletý pepř a muškátový oříšek a ještě chvíli povařte.
- Z drobů odstraňte kosti a kůži a pokrájejte je nadrobno.
- Zeleninu propasírujte přes síto do polévky.
- Žloutky rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a ještě krátce povařte. Jednotlivé porce ozdobte čerstvou petrželkou
Podle staročeského receptu patří do polévky jako zavářka široké domácí nudle. Můžete do ní ale přidat i ty kupované.