Vánoční makové koláčky

Na vánočním stole nesmí chybět domácí cukroví. Každý z nás má jistě své osvědčené recepty, které peče každý rok a které se v rodině předávají po generace. My jsme si pro vás tentokrát připravili netradiční recept, v němž je hlavní ingrediencí mák. Koláčky jsme pekli z nemletého máku v kombinaci s jemně nakyslou chutí citronů a místo klasické marmelády na dozdobení jsme použili citrónový krém.
Na vánočním stole nesmí chybět domácí cukroví. Každý z nás má jistě své osvědčené recepty, které peče každý rok a které se v rodině předávají po generace. My jsme si pro vás tentokrát připravili netradiční recept, v němž je hlavní ingrediencí mák. Koláčky jsme pekli z nemletého máku v kombinaci s jemně nakyslou chutí citronů a místo klasické marmelády na dozdobení jsme použili citrónový krém.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
50 koláčků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 270g hladká může být i špaldová
    máslo 225g
    cukr 50g moučkový
    mandle 50g mleté
    mák 3lžíce nemletý
    vejce 2ks žloutek
    vanilkový extrakt ½ lžičky
    sůl 1špetka
Suroviny na zdobení
    moučkový cukr na posypání
Pokyny
Příprava těsta
  1. V míse našleháme máslo do pěny, postupně přidáme cukr, sůl, žloutky a vanilkový extrakt.
  2. Dále po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva, mandle a mák a zpracujeme těsto.
  3. Těsto zabalíme do fólie a necháme 1–2 hodiny v chladničce ztuhnout.
  4. Poté tvarujeme z těsta kuličky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a vytváříme v nich důlky pomocí vařečky.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 14–18 minut.
  6. Když začnou kuličky zespodu zlátnout, vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.
Zdobení
  1. Nakonec do vytvořených důlků naneseme citrónový krém a jemně je poprášíme moučkovým cukrem.
  2. Citrónový krém se skvěle hodí také k čerstvým lívancům!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*