Na vánočním stole nesmí chybět domácí cukroví. Každý z nás má jistě své osvědčené recepty, které peče každý rok a které se v rodině předávají po generace.
My jsme si pro vás tentokrát připravili netradiční recept, v němž je hlavní ingrediencí mák. Koláčky jsme pekli z nemletého máku v kombinaci s jemně nakyslou chutí citronů a místo klasické marmelády na dozdobení jsme použili citrónový krém.
|
Na vánočním stole nesmí chybět domácí cukroví. Každý z nás má jistě své osvědčené recepty, které peče každý rok a které se v rodině předávají po generace.
My jsme si pro vás tentokrát připravili netradiční recept, v němž je hlavní ingrediencí mák. Koláčky jsme pekli z nemletého máku v kombinaci s jemně nakyslou chutí citronů a místo klasické marmelády na dozdobení jsme použili citrónový krém.
|
Porce
50 koláčků
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mouka
270g
hladká může být i špaldová
máslo
225g
cukr
50g
moučkový
mandle
50g
mleté
mák
3lžíce
nemletý
vejce
2ks
žloutek
prášek do pečiva
1lžička
vanilkový extrakt
½ lžičky
sůl
1špetka
Suroviny na zdobení
moučkový cukr
na posypání
|
Pokyny
Příprava těsta
- V míse našleháme máslo do pěny, postupně přidáme cukr, sůl, žloutky a vanilkový extrakt.
- Dále po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva, mandle a mák a zpracujeme těsto.
- Těsto zabalíme do fólie a necháme 1–2 hodiny v chladničce ztuhnout.
- Poté tvarujeme z těsta kuličky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a vytváříme v nich důlky pomocí vařečky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 14–18 minut.
- Když začnou kuličky zespodu zlátnout, vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.
Zdobení
- Nakonec do vytvořených důlků naneseme citrónový krém a jemně je poprášíme moučkovým cukrem.
- Citrónový krém se skvěle hodí také k čerstvým lívancům!