Velikonoční mazanec

Tradiční velikonoční mazanec nechte pořádně vykynout, odmění se vám nadýchanou strukturou.
Tradiční velikonoční mazanec nechte pořádně vykynout, odmění se vám nadýchanou strukturou.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 mazanec
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mléko 300ml
    máslo 250g
    rozinky 100g namočené v rumu
    droždí 60g
    žloutek 3ks
    vejce 1ks
    sůl 1špetka
    mandle na ozdobení
Pokyny
  1. Do misky přidáme trochu mouky, rozdrobené droždí, lžící cukru, přidáme vlažnou smetanu a necháme vzejít kvásek.
  2. Poté přidejte zbytek cukru a rozpuštěné vlažné máslo, prosátou mouku, žloutky, mléko, kůru z citronu a sůl.
  3. Vypracujeme těsto, do kterého přidáme rozinky.
  4. Těsto necháme na teplém místě zhruba 2 hodiny vykynout.
  5. Během kynutí ho 2x propracujte.
  6. Následně těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme bochník, které vložte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte je ještě 20 minut vykynout.
  7. Mazance potřete vejci a posypejte mandlemi.
  8. Dejte do trouby zapéct při teplotě 220 stupňů Celsia, po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a nechejte propéct.
  9. Po upečení ještě potřete voňavé bochníčky rozpuštěným máslem nebo lehce rumem.

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*