Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
|
Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
maso
1kg
vepřová panenka
máslo
2lžíce
cibule
1ks
mouka
2lžíce
hladká
vývar
300ml
masový
smetana
250ml
citrónová šťáva
1lžička
křen
5lžic
nastouhaný
bobkový list
3ks
nové koření
3kuličky
pepř
5ks
|
Pokyny
- Maso nakrájejte na plátky, zlehka naklepejte (stačí i rukou), osolte, opepřete a poprašte moukou.
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a plátky na něm z obou stran rychle osmahněte.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, počkejte, až zesklovatí, a pak podlijte troškou vývaru.
- Nechte asi 10 minut podusit.
- Měkké plátky vyjměte a uložte nejlépe do termonádoby.
- Do výpeku vlijte smetanu rozmíchanou s moukou, přidejte zbytek vývaru, najemno nastrouhaný křen a všechno koření.
- Ještě asi 20 minut povařte. Hotovou omáčku dochuťte citronovou šťávou, cukrem a solí.
- Plátky masa rozdělte na talíře (případně předtím trochu přihřejte) a pak přelijte omáčkou.
- Nejlepší přílohou je dušená rýže, ale skvělé jsou i bramborové placky.