Snídaně, na kterou se budete těšit od večera! Podávejte s čerstvým pečivem. Vejce Benedikt jsou také oblíbeným jídlem pro brunch.
|
Snídaně, na kterou se budete těšit od večera! Podávejte s čerstvým pečivem. Vejce Benedikt jsou také oblíbeným jídlem pro brunch.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
Holandská omáčka
žloutek
3ks
citrónová šťáva
1lžíce
vinný ocet
1lžička
voda
20ml
máslo
150g
sůl
1špetka
|
Pokyny
Holandská omáčka
- Širší kastrůlek napustíme asi do poloviny vodou a dáme ji na plotnu vařit. Do střední kovové či skleněné misky vložíme vejce, citronovou šťávu, ocet, vodu a pomocí metly lehce prošleháme. Máslo dáme v menším kovovém hrnku rozpustit na další plotnu.
- Misku s vejci vložíme na kastrůlek s vroucí vodou, čímž vytvoříme takzvané vaření ve vodní lázni, a pomocí metly dále šleháme vejce do teplé husté pěny a trochu je osolíme. Když vejce zhoustnou, sundáme mísu z vodní lázně a ihned za stálého šlehání pomalu přiléváme horké máslo.
- Výsledná omáčka vypadá jako teplá, lesklá, hladká, a hlavně hustá pěna. Ke konci šlehání ji ještě dosolíme.
- Po dokončení ji odstavíme na teplejší místo, přikrytou fólií. Omáčku znovu neohříváme, mohla by se rychle srazit.
Toast
- Na talíř položíme teplý toast, na něj dva plátky opečené šunky, dvě zastřená vajíčka, vařená tři minuty v octem okyselené vodě.
- Vajíčka přelijeme silnou vrstvou čerstvě připravené holandské omáčky.
- Nakonec nameleme na omáčku trochu černého pepře a ihned podáváme.