Pokud najdeme v lednici vařené brambory ze včerejší večeře a změklá rajčata, právě jsme objevili základ pro vynikající rozmarýnové krokety se sýrem Pecorino a rajčatovým ragú. Uznávaný šéfkuchař Ondřej Hutnik nám ukáže, že zbytky jídla nemusí končit v koši nebo na kompostu. Ba naopak, můžeme si na nich ještě velmi pochutnat podle receptu na Jakvkuchyni.cz ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
|
Pokud najdeme v lednici vařené brambory ze včerejší večeře a změklá rajčata, právě jsme objevili základ pro vynikající rozmarýnové krokety se sýrem Pecorino a rajčatovým ragú. Uznávaný šéfkuchař Ondřej Hutnik nám ukáže, že zbytky jídla nemusí končit v koši nebo na kompostu. Ba naopak, můžeme si na nich ještě velmi pochutnat podle receptu na Jakvkuchyni.cz ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
olej
500ml
na smažení
brambor
300g
zbylé, vařené
rajčata
200g
měkké cherry
strouhanka
60g
sýr
40g
Pecorino
hladká mouka
30g
+ na obalení
olivy
30g
černé, bez pecky
vejce
1ks
žloutek
cibule
1ks
šalotka
olivový olej
1lžíce
petržel
1ks
hladkolistá
rozmarýn
1snítek
|
Pokyny
- Staré vařené brambory propasírujeme, nebo je nastrouháme najemno.
- K bramborám přidáme sýr Pecorino a najemno nasekaný rozmarýn.
- Přidáme žloutek, strouhanku a hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout 30 minut.
- Z odpočinutého těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v mouce a smažíme v oleji do zlatavé barvy po dobu cca 5 minut.
- Vyjmeme je z oleje a dáme okapat přebytečný olej.
- Cherry rajčata překrojíme napůl, olivy nakrájíme na plátky a šalotku s hladkolistou petrželí nasekáme najemno.
- Šalotku zpěníme na olivovém oleji, přidáme rajčata a olivy a krátce orestujeme.
- Nakonec přidáme nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme teplé s usmaženými kroketami.
Také si občas lámete hlavu s tím, do jakého kontejneru patří plechovky od oliv nebo od rajčatového protlaku? Odpověď je jednoduchá - do sběrné nádoby označené šedou samolepkou, která patří “kovovému odpadu”. Na barevných kontejnerech vždy najdeme nálepky s informacemi, jaký konkrétní odpad sem patří. Hliníkový odpad můžeme také odnést do sběrných dvorů, nebo do výkupen surovin. A z jakého důvodu bychom měli hliníkový odpad třídit? Recyklace 1 kg hliníku vede k úspoře 8 kg bauxitu a 14 kWh elektřiny. To je pro představu 18 hodin pečení v troubě na 200 °C.
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!