Rybí vývar s jarní zeleninou a petrželovými noky

Rybí polévku má většina z nás spojenou se štědrovečerní večeří a přes rok se na českých stolech objevuje zřídka. Je to ale velká Inspirujte se receptem od Jakvkuchyni.cz a připravte si ji s jarní zeleninou a bylinkovými noky!
Rybí polévku má většina z nás spojenou se štědrovečerní večeří a přes rok se na českých stolech objevuje zřídka. Je to ale velká Inspirujte se receptem od Jakvkuchyni.cz a připravte si ji s jarní zeleninou a bylinkovými noky!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Vývar
    voda 1,5l
    hrášek 100g čerstvý nebo mražený
    česnek 4stroužky neloupaný
    jarní cibulka 3stonky
    mrkev 2ks
    petržel 1ks větší
    cibule 1ks neloupaná
    ryba odřezky (ideálně 3 skelety z bělomasé ryby, dále třeba hlavu, ocas a další různé odřezky)
    zelenina zbytky očištěná
    pepř kuličky
Bylinkové noky
    máslo 40g
    krupice cca 30g
    mléko 3lžíce
    vejce 1ks menší
    petrželka nasekaná
Pokyny
  1. Aby byl vývar intenzivnější, můžeme kosti asi 30 minut předpéct na 200°C.
  2. Opečené kosti, sůl, česnek, cibuli, koření i zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vodou a pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Průběžně z vývaru sbíráme pěnu a další nečistoty.
  3. Hotový vývar scedíme.
  4. Nyní si připravíme noky - všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto.
  5. Zeleninu do vývaru očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  6. V hrnci rozehřejeme velmi malé množství oleje a mrkev s petrželí na něm začneme pozvolna opékat.
  7. Po cca 3 minutách přilijeme hotový vývar a začneme vařit.
  8. Do polévky také zavaříme menší noky (v polévce ještě nabydou).
  9. Vaříme asi 10 minut, aby zelenina změkla a noky se uvařily. Krátce před koncem vaření přidáme ještě hrášek a jarní cibulku, které nepotřebují dlouho vařit.
  10. Nakonec polévku dochutíme pepřem a čerstvými bylinkami.
  11. Pokud jsme použily rybí skelety se zbytky masa, tak maso obereme a nakonec ho také vrátíme do polévky.

Nevyužité kousky ovoce a zeleniny můžeme uchovat pro užití v budoucnu - tipy v článku Jak zabránit ztrátě vitamínů a cenný látek z potravin? I z odkrojků zeleniny a ovoce a zbytků jídel můžeme připravit vynikající jídlo - mrkněte na seriál Gurmánské vaření beze zbytku. A nezapomeňte vytřídit obalové odpady, které při vaření vyprodukujete, protože jen tak umožníme jejich recyklaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*