Rybí polévku má většina z nás spojenou se štědrovečerní večeří a přes rok se na českých stolech objevuje zřídka. Je to ale velká Inspirujte se receptem od Jakvkuchyni.cz a připravte si ji s jarní zeleninou a bylinkovými noky!
|
Rybí polévku má většina z nás spojenou se štědrovečerní večeří a přes rok se na českých stolech objevuje zřídka. Je to ale velká Inspirujte se receptem od Jakvkuchyni.cz a připravte si ji s jarní zeleninou a bylinkovými noky!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
Vývar
|
Pokyny
- Aby byl vývar intenzivnější, můžeme kosti asi 30 minut předpéct na 200°C.
- Opečené kosti, sůl, česnek, cibuli, koření i zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vodou a pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Průběžně z vývaru sbíráme pěnu a další nečistoty.
- Hotový vývar scedíme.
- Nyní si připravíme noky - všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto.
- Zeleninu do vývaru očistíme a nakrájíme na malé kousky.
- V hrnci rozehřejeme velmi malé množství oleje a mrkev s petrželí na něm začneme pozvolna opékat.
- Po cca 3 minutách přilijeme hotový vývar a začneme vařit.
- Do polévky také zavaříme menší noky (v polévce ještě nabydou).
- Vaříme asi 10 minut, aby zelenina změkla a noky se uvařily. Krátce před koncem vaření přidáme ještě hrášek a jarní cibulku, které nepotřebují dlouho vařit.
- Nakonec polévku dochutíme pepřem a čerstvými bylinkami.
- Pokud jsme použily rybí skelety se zbytky masa, tak maso obereme a nakonec ho také vrátíme do polévky.
Nevyužité kousky ovoce a zeleniny můžeme uchovat pro užití v budoucnu - tipy v článku Jak zabránit ztrátě vitamínů a cenný látek z potravin? I z odkrojků zeleniny a ovoce a zbytků jídel můžeme připravit vynikající jídlo - mrkněte na seriál Gurmánské vaření beze zbytku. A nezapomeňte vytřídit obalové odpady, které při vaření vyprodukujete, protože jen tak umožníme jejich recyklaci.