Tradiční houbový Kuba se jí na Štředrý den už od dob pohanů. Tohle jednoduché jídlo zasytí a navíc dle tradice splní i tu podmínku, že se do večera Štředrého dne nesmí jíst maso, abychom viděli zlaté prasátko. Zkuste si ho připravit i vy.
|
Tradiční houbový Kuba se jí na Štředrý den už od dob pohanů. Tohle jednoduché jídlo zasytí a navíc dle tradice splní i tu podmínku, že se do večera Štředrého dne nesmí jíst maso, abychom viděli zlaté prasátko. Zkuste si ho připravit i vy.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve oddělte klobouky hub od nožiček (v receptu využijete jen klobouky) a namočte je na 20 minut do studené vody.
- Pak je sceďte a vodu vylijte. (Pokud máte k dispozici pouze sušené houby, postupujte obdobně - namočte je na 30 minut do studené vody, pak je sceďte a vodu vylijte.)
- V hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla a krátce na něm osmahněte krupky.
- Pak je zalijte vodou a spolu s kmínem uvařte doměkka.
- V jiném hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte další 2 lžíce sádla a osmažte na nich nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte pokrájené houby, přisypte kmín, podlijte houbovým vývarem a aspoň 10 minut poduste (pokud je třeba, dolijte vodu).
- Hotovou směs pak přidejte k uvařeným krupkám a vzájemně dobře promíchejte.
- Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku a dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
- Menší pekáč nebo zapékací mísu vymažte sádlem, pokrm do ně přendejte a ještě asi dvacet minut zapékejte. Podávejte s kysaným zelím.