Sekaná s lepenicí

Sekaná je vděčné jídlo - skvěle se hodí k bramborové kaši, ale také jako studená večeře, nebo svačina sbalená na cesty. Pokud máte pocit, že je to příliš obyčejné jídlo, zkuste si k ní jako přílohu připravit lepenici. Že nevíte, o čem mluvíme? Jedná se o bramborovou kaši s dušeným kysaným zelím, která se se sekanou skvěle doplňuje.
Sekaná je vděčné jídlo - skvěle se hodí k bramborové kaši, ale také jako studená večeře, nebo svačina sbalená na cesty. Pokud máte pocit, že je to příliš obyčejné jídlo, zkuste si k ní jako přílohu připravit lepenici. Že nevíte, o čem mluvíme? Jedná se o bramborovou kaši s dušeným kysaným zelím, která se se sekanou skvěle doplňuje.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Sekaná
    mleté maso 1kg vepřové + hovězí
    slanina 150g
    mléko 100ml
    česnek 5stroužků
    hořčice 3lžíce dijonská
    cibule 2ks najemno nakrájená
    pečivo 2ks rohlík, starší
    tymián 2lžičky
    majoránka 2lžíce
Směs k potírání
    hořčice 3lžíce dijonská
    olej 2lžíce
    paprika 2lžíce sladká
Lepenice
    brambory 1kg
    zelí 500g kysané
    mléko 250ml horké
    voda 150ml
    sádlo 4lžíce
    cibule 1ks
Pokyny
Sekaná
  1. Slaninu nakrájíme nadrobno a nasucho ji na pánvi opražíme.
  2. Až pustí tuk, přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Dáváme pozor, aby cibule ani slanina neměly kůrku.
  3. Rohlíky namočíme do vlažného mléka, které pak vymačkáme.
  4. Do mísy dáme mleté maso, přidáme rohlíky a začneme to rukama společně míchat. Postupně přidáváme další ingredience a koření.
  5. Jakmile směs drží pohromadě, vyndáme z mísy a ještě zpracujeme na vále.
  6. Vytvoříme kompaktní hmotu a několikrát s masem uhodíme o vál, aby z těsta unikl vzduch.
  7. Hmotu vytvarujeme do šišky a uhladíme rukou namočenou ve studené vodě.
  8. Než dáme sekanou do trouby, potřeme ji směsí připravenou speciálně k potírání, kterou jsme si předem připravili.
  9. Sekanou pečeme na 180°C a během pečení ji potíráme připravenou směsí.
Lepenice
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. Zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a vaříme doměkka.
  3. Vodu slijeme, brambory zalijeme horkým mlékem, rozšťoucháme a umícháme hladkou kaši.
  4. Z kysaného zelí slijeme tekutinu, překrájíme na menší kousky.
  5. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kousku sádla.
  6. Třetinu zelí odebereme a zbytek podusíme na cibulce.
  7. Dochutíme kmínem, solí, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
  8. Dušené zelí vmícháme do bramborové kaše a přidáme odložené syrové zelí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*