Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín. Přílohou bývá pita chleba.
|
Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín. Přílohou bývá pita chleba.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Rozpálíme pánev a na oleji osmahneme cibuli do zlatova.
- Přidáme na kousky nakrájené papriky.
- Po pár minutách přidáme česnek a rajčata.
- Okořeníme mletou paprikou, osolíme a opepříme.
- Směs dusíme asi 20 minut.
- Vajíčka po jednom rozbijeme do skleničky a jemně vložíme do bublající směsi.
- Necháme vařit přibližně dvě minuty, dokud nebude bílek pevný.
- Na talíři ozdobíme petrželkou.
Do shakshouky patří čerstvá zelenina, tedy i čerstvá rajčata, mletý římský kmín, naopak mletá paprika se v egyptské kuchyni téměř nepoužívá. Vejce se v pokrmu mají rozmíchat, proto se tento pokrm jmenuje shakshouka. Před podáváním se pokrm posype čerstvým sekaným koriandrem. Shakshouka je podobná českému leču.
Dobrý den, děkujeme Vám za komentář a objasnění. Přejeme pěkný den.