Shakshuka

Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín. Přílohou bývá pita chleba. 
Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín. Přílohou bývá pita chleba. 
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vejce 4ks
    česnek 2stroužky
    rajčata 1konzerva loupaná
    paprika 1ks
    paprika 1ks pálivá, menší
    cibule 1ks
    sůl pepř
    paprika mletá
Pokyny
  1. Rozpálíme pánev a na oleji osmahneme cibuli do zlatova.
  2. Přidáme na kousky nakrájené papriky.
  3. Po pár minutách přidáme česnek a rajčata.
  4. Okořeníme mletou paprikou, osolíme a opepříme.
  5. Směs dusíme asi 20 minut.
  6. Vajíčka po jednom rozbijeme do skleničky a jemně vložíme do bublající směsi.
  7. Necháme vařit přibližně dvě minuty, dokud nebude bílek pevný.
  8. Na talíři ozdobíme petrželkou.

2 komentáře k článku “Shakshuka”

  1. Do shakshouky patří čerstvá zelenina, tedy i čerstvá rajčata, mletý římský kmín, naopak mletá paprika se v egyptské kuchyni téměř nepoužívá. Vejce se v pokrmu mají rozmíchat, proto se tento pokrm jmenuje shakshouka. Před podáváním se pokrm posype čerstvým sekaným koriandrem. Shakshouka je podobná českému leču.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*