Tento recept potěší i ty, kdo nemohou lepek, protože je přirozeně bezlepkový. Je plný ořechů a v kombinaci se skořicí a svěží polevou potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Připravte si skořicové hvězdičky s mandlemi podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Tento recept potěší i ty, kdo nemohou lepek, protože je přirozeně bezlepkový. Je plný ořechů a v kombinaci se skořicí a svěží polevou potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Připravte si skořicové hvězdičky s mandlemi podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
40 hvězdiček
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Hvězdičky
mandle
350g
mleté, neblanšírované
cukr
100g
moučkový
vejce
2ks
středně velké bílky
skořice
2lžičky
citrónová kůra
1/2lžičky
Poleva
cukr
80g
moučkový
vejce
1ks
malý bílek
citrónová šťáva
1lžíce
|
Pokyny
- Mandle rozmixujeme najemno.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj začneme zašlehávat moučkový cukr, aby nám vznikla tuhá směs.
- Nakonec přimícháme mleté mandle, skořici a citronovou kůru.
- Vypracujeme těsto (nebojte, bude trochu lepivé, ale to je v pořádku).
- Těsto dáme na několik hodin do lednice (ideálně do druhého dne).
- Před vykrajováním ho necháme krátce povolit při pokojové teplotě.
- Pracovní plochu lehce posypeme moučkovým cukrem a těsto na ní rozválíme na cca 0,5 cm silný plát.
- Z těsta vykrajujeme hvězdičky, které dáváme na plech vyložený pečicím papírem.
- Před pečením hvězdičky potřeme polevou.
- Tu připravíme jednoduše: do vyšlehaného bílku zašleháme cukr a přidáme citronovou šťávu.
- Polevu šleháme, dokud nebude mít hustou konzistenci.
- Potřené hvězdičky pečeme v předehřáté troubě na 100 °C asi 15 minut.
Po vaření i pečení nás čeká jako vždy úklid, jeho nedílnou součástí je i odstranění odpadu, který v jeho průběhu vznikl. Plata od vajec patří do papírového odpadu. Skořápky od vajec a slupka od citronu do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Třídění odpadu je nejsnadnější způsob, jak může každý z nás snížit svoji uhlíkovou stopu.