Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
|
Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
|
Suroviny
polohrubá mouka
300g
škvarky
250 g
mleté nebo pokrájené najemno
mléko
4lžíce
mák
2-3lžíce
celý
sůl
1/2lžička
prášek do pečiva
1/2
vejce
1ks
na potření
mák
na posypání
|
Pokyny
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme jemně pomleté nebo nakrájené škvarky, sůl, prášek do pečiva, mák a promícháme.
- Přidáme vejce a dle potřeby mléko.
- Z hmoty vypracujeme vláčné těsto a necháme cca 30 minut odležet v chladnu.
- Poté těsto vyválíme na válec cca 4 cm silný a odkrajujeme z něj stejné kousky, ze kterých vytvarujeme koule o velikosti golfového míčku.
- Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Kuličky jemně splácneme dlaní, aby byly vysoké zhruba 1 cm.
- Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 20 – 25 minut.