Sladká rýže s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu

Jak využít velké množství rýže, kterou jsme včera uvařili a nedojedli poradí v receptu šéfkuchař Ondřej Hutnik, který připravil sladkou rýži s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu. Jak na to?
Jak využít velké množství rýže, kterou jsme včera uvařili a nedojedli poradí v receptu šéfkuchař Ondřej Hutnik, který připravil sladkou rýži s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    smetana 200ml ke šlehání
    rýže 180g zbylá
    džus 70ml jablečný
    calvados 50ml
    máslo 3lžíce
    jablka 2ks starší
    skořice 1ks celá
    skořice na dochucení
    šťovík pár listů na ozdobení
Pokyny
  1. Smetanu nalijeme do hrnce a ohřejeme. 
  2. Do smetany přidáme 3 lžíce třtinového cukru a vyloupnutý vanilkový lusk.
  3. Do směsi dále přidáme uvařenou rýži a důkladně zapracujeme.
  4. Vaříme do té doby, než se nám smetana vpije do rýže. Následně odstavíme a rýži udržujeme teplou až do doby servírování.
  5. Na rozpálenou pánev přidáme třtinový cukr a necháme ho lehce rozpustit. 
  6. Následně vložíme máslo a necháme ho spojit s cukrem. 
  7. Jablka nakrájíme na větší kostky a přidáme je ke směsi na pánvi. Vše důkladně promícháme.
  8. Poté přilijeme do pánve calvados a necháme alkohol odpařit.
  9. Směs podlijeme jablečným džusem.
  10.  Přidáme skořici, necháme ji rozvonět a před servírováním ji opět vyndáme. 
  11. Krémovou rýži vložíme do hlubšího talíře, posypeme nakrájenými jablky a přilijeme pár kapek voňavé šťávy z pánve, ve které se jablka chystala.
  12. Pokrm ozdobíme listy šťovíku a můžeme podávat. Přejeme dobrou chuť!

Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Jak nejlépe využít slupky z vanilkového lusku? Nevyužité části vanilkového lusku přidejte do obyčejného cukru - vyrobíte si tak krásně voňavý domácí vanilkový cukr. Okrojky ovoce patří na kompost, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Obaly od koření vyrobené z několika různých neoddělitelných vrstev patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*