Jak využít velké množství rýže, kterou jsme včera uvařili a nedojedli poradí v receptu šéfkuchař Ondřej Hutnik, který připravil sladkou rýži s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu. Jak na to?
|
Jak využít velké množství rýže, kterou jsme včera uvařili a nedojedli poradí v receptu šéfkuchař Ondřej Hutnik, který připravil sladkou rýži s vanilkou, skořicí a pečenými jablky na calvadosu. Jak na to?
|
Pokyny
- Smetanu nalijeme do hrnce a ohřejeme.
- Do smetany přidáme 3 lžíce třtinového cukru a vyloupnutý vanilkový lusk.
- Do směsi dále přidáme uvařenou rýži a důkladně zapracujeme.
- Vaříme do té doby, než se nám smetana vpije do rýže. Následně odstavíme a rýži udržujeme teplou až do doby servírování.
- Na rozpálenou pánev přidáme třtinový cukr a necháme ho lehce rozpustit.
- Následně vložíme máslo a necháme ho spojit s cukrem.
- Jablka nakrájíme na větší kostky a přidáme je ke směsi na pánvi. Vše důkladně promícháme.
- Poté přilijeme do pánve calvados a necháme alkohol odpařit.
- Směs podlijeme jablečným džusem.
- Přidáme skořici, necháme ji rozvonět a před servírováním ji opět vyndáme.
- Krémovou rýži vložíme do hlubšího talíře, posypeme nakrájenými jablky a přilijeme pár kapek voňavé šťávy z pánve, ve které se jablka chystala.
- Pokrm ozdobíme listy šťovíku a můžeme podávat. Přejeme dobrou chuť!
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!
Jak nejlépe využít slupky z vanilkového lusku? Nevyužité části vanilkového lusku přidejte do obyčejného cukru - vyrobíte si tak krásně voňavý domácí vanilkový cukr. Okrojky ovoce patří na kompost, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Obaly od koření vyrobené z několika různých neoddělitelných vrstev patří do směsného odpadu.