Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my.
Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
|
Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my.
Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
|
Porce
20 šneků
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Náplň
máslo
75g
rozpuštěné
krupicový cukr
40g
skořice
2lžičky
mletá
kardamom
1lžička
|
Pokyny
- Rozpustíme máslo, přidáme mléko a necháme směs lehce prohřát (nemělo by dojít k varu).
- Hrnec odstavíme a přidáme kvasnice, které rozmícháme.
- Přidáme sůl, cukr, kardamom a mouku.
- Z hmoty vytvoříme kouli a necháme 30 minut kynout.
- Mezitím vytvoříme náplň: rozpustíme máslo, přidáme cukr, skořici a promícháme.
- Těsto vyválíme na plát o přibližné velikost 20 x 50 cm.
- Rovnoměrně potřeme těsto náplní, smotáme do ruličky a nakrájíme na 2 cm silné plátky.
- Kousky přemístíme na plech vystlaný pečiícím papírem a opět necháme půl hodiny kynout.
- Šneky potřeme vejcem a pečeme přibližně 10 až 15 minut při 180 °C v horkovzdušné troubě.