Sladké šneky

Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my. Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my. Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
20 šneků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    hladká mouka 500 - 550g
    mléko 250ml
    máslo 80g
    cukr 40g
    kvasnice 30g čerstvé
    kardamom 1lžička
    vejce 1ks na potření
    sůl 1špetka
Náplň
    máslo 75g rozpuštěné
    skořice 2lžičky mletá
    kardamom 1lžička
Pokyny
  1. Rozpustíme máslo, přidáme mléko a necháme směs lehce prohřát (nemělo by dojít k varu).
  2. Hrnec odstavíme a přidáme kvasnice, které rozmícháme.
  3. Přidáme sůl, cukr, kardamom a mouku.
  4. Z hmoty vytvoříme kouli a necháme 30 minut kynout.
  5. Mezitím vytvoříme náplň: rozpustíme máslo, přidáme cukr, skořici a promícháme.
  6. Těsto vyválíme na plát o přibližné velikost 20 x 50 cm.
  7. Rovnoměrně potřeme těsto náplní, smotáme do ruličky a nakrájíme na 2 cm silné plátky.
  8. Kousky přemístíme na plech vystlaný pečiícím papírem a opět necháme půl hodiny kynout.
  9. Šneky potřeme vejcem a pečeme přibližně 10 až 15 minut při 180 °C v horkovzdušné troubě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*