Francouzský koláč quiche (vyslovte kyš) je stejně univerzální jako pizza - a stejně tak dobrý. Do korpusu z těsta můžete přidat své oblíbené maso nebo zeleninu. Chutná horký i studený, zkuste si jej přibalit i na piknik.
|
Francouzský koláč quiche (vyslovte kyš) je stejně univerzální jako pizza - a stejně tak dobrý. Do korpusu z těsta můžete přidat své oblíbené maso nebo zeleninu. Chutná horký i studený, zkuste si jej přibalit i na piknik.
|
Porce
koláčová forma, průměr 30 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Na těsto
hladká mouka
180g
sůl
1lžička
máslo
100g
žloutek
1ks
voda
6lžic
Na náplň
|
Pokyny
- Začněte přípravou těsta. Z mouky, soli a másla vytvořte prsty směs připomínající drobenku.
- K drobence přidejte vejce a vodu.
- Rychle vypracujte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice minimálně na 30 minut.
- Vychlazené těsto vyválejte na pomoučněné ploše na tenkou placku velikosti formy, ve které budete koláč péct.
- Formu vyložte těstem a jeho povrch propíchejte vidličkou. Před pečením ho ještě na 15 minut vložte zpět do lednice.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Koláč pečte asi 10 minut, potom teplotu trouby snižte na 180 °C a dopékejte dalších 10 minut, nebo dokud není povrch koláče krásně zlatý.
- Je čas na náplň. Listy čerstvého špenátu opláchnětee a spařte vroucí vodou.
- Poté je nahrubo nasekejte (pokud používáte mražený špenát, máte o starost méně.
- Cibuli nasekejte najemno a spolu s česnekem ji orestujte na olivovém oleji do průhledna.
- Přidejte špenát, dobře osolte a opepřete a odložte stranou.
- Vejce prošlehejte spolu s ricottou.
- K vaječné směsi přimíchejte špenát a nastrouhanou goudu.
- Touto směsí naplňte formu s předpečeným korpusem a vložte jej zpět do trouby.
- Koláč pečte na 160 °C po dobu 20 – 25 minut.