Žampiony mají jemnou chuť a pochutnáme si na nich i v případě, že houby nemáme na talíři moc rádi. Žampiony mají jemnou chuť a určitě bychom je měli zařadit do našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem vitamínů A a B, a také mají vysoký obsah hořčíku, železa, zinku a jódu. Jak na to?
|
Žampiony mají jemnou chuť a pochutnáme si na nich i v případě, že houby nemáme na talíři moc rádi. Žampiony mají jemnou chuť a určitě bychom je měli zařadit do našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem vitamínů A a B, a také mají vysoký obsah hořčíku, železa, zinku a jódu. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Dýni rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme na 180 °C řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkne.
- Dýni vyndáme z trouby a vidličkou opatrně vyloupneme vlákna.
- Na olivovém oleji osmažíme česnek a na plátky nakrájené žampiony.
- Na pánev přisypeme špagety z dýně a parmazán.
- Vše promícháme, osolíme, opepříme dle chuti a podáváme posypané ještě trochu parmazánu.
Tip od Jakvkuchyni.cz: Toto výborné jídlo si o něco více vychutnáme se sklenkou bílého suchého vína.
Žampiony můžeme smažit, zapékat, sušit nebo zavařovat. V tomto receptu si je připravíme osmažené na olivovém oleji se špagetovou dýní a parmazánem.
Pokud si koupíme žampiony v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Slupky od česneku a odřezky žampionů patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.