Španělský ptáček

Španělského ptáčka, který nemá ve skutečnosti se Španělskem vůbec nic společného, si dopřeje jednou za čas každý z nás. Usuzujeme tak alespoň podle toho, že patří k nejoblíbenějším klasikám české kuchyně, které jsou připravované z hovězího masa. Příprava španělských ptáčků není nikterak náročná - jak na to?
Španělského ptáčka, který nemá ve skutečnosti se Španělskem vůbec nic společného, si dopřeje jednou za čas každý z nás. Usuzujeme tak alespoň podle toho, že patří k nejoblíbenějším klasikám české kuchyně, které jsou připravované z hovězího masa. Příprava španělských ptáčků není nikterak náročná - jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Ptáček
    maso 400g zadní hovězí, plátky cca po 100 g
    hořčice 2lžíce dijonská
    slanina 12plátků
    vejce 2ks natvrdo uvařené
    šunka 4plátky
    okurka 2ks kyselé
Omáčka
    vývar 1l hovězí
    máslo 50g
    mouka 30g hladká
    sádlo 2 - 3lžíce
    slanina 2plátky
    vejce 2ks natvrdo uvařené
    cibule 1ks nakrájená
    hořčice 1lžička
Pokyny
  1. Plátky masa přikryjeme potravinovou fólií, aby se při klepání nerozpadly, a takto připravené je naklepeme.
  2. Následně je osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
  3. Na každý rozklepaný plátek masa položíme tři plátky slaniny, dvě čtvrtky vejce natvrdo, půlku okurky a šunku stočenou do roličky (nebo polovinu párku).
  4. Ptáčka pevně smotáme (můžeme svázat kuchyňským provázkem, nebo nití).
  5. V kastrolu, který můžeme dát do trouby, rozehřejeme sádlo, na kterém restujeme cibuli.
  6. Následně přidáme kousky slaniny a opečeme dozlatova.
  7. Poté přidáme lžičku hořčice a ještě lehce osmahneme.
  8. Směs necháme trochu vychladit a pak na ni narovnáme ptáčky spojem dolů.
  9. Vše podlijeme vývarem.
  10. Přidáme ještě bobkový list, dáme do trouby vyhřáté na 180°C a dusíme asi 90 minut doměkka. Ptáčky občas přelijeme šťávou.
  11. Po upečení je vyndáme, abchom mohli šťávu zahustit jíškou z mouky a másla.
  12. Povaříme 10 minut a nakonec ji přecedíme.
  13. Do omáčky přidáme nakrájená vejce natvrdo a vrátíme ptáčky (doporučujeme z nich v mezičase sundat nitě).
  14. Španělské ptáčky podáváme s knedlíky nebo rýží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*