Španělského ptáčka, který nemá ve skutečnosti se Španělskem vůbec nic společného, si dopřeje jednou za čas každý z nás. Usuzujeme tak alespoň podle toho, že patří k nejoblíbenějším klasikám české kuchyně, které jsou připravované z hovězího masa. Příprava španělských ptáčků není nikterak náročná - jak na to?
|
Španělského ptáčka, který nemá ve skutečnosti se Španělskem vůbec nic společného, si dopřeje jednou za čas každý z nás. Usuzujeme tak alespoň podle toho, že patří k nejoblíbenějším klasikám české kuchyně, které jsou připravované z hovězího masa. Příprava španělských ptáčků není nikterak náročná - jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Ptáček
|
Pokyny
- Plátky masa přikryjeme potravinovou fólií, aby se při klepání nerozpadly, a takto připravené je naklepeme.
- Následně je osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
- Na každý rozklepaný plátek masa položíme tři plátky slaniny, dvě čtvrtky vejce natvrdo, půlku okurky a šunku stočenou do roličky (nebo polovinu párku).
- Ptáčka pevně smotáme (můžeme svázat kuchyňským provázkem, nebo nití).
- V kastrolu, který můžeme dát do trouby, rozehřejeme sádlo, na kterém restujeme cibuli.
- Následně přidáme kousky slaniny a opečeme dozlatova.
- Poté přidáme lžičku hořčice a ještě lehce osmahneme.
- Směs necháme trochu vychladit a pak na ni narovnáme ptáčky spojem dolů.
- Vše podlijeme vývarem.
- Přidáme ještě bobkový list, dáme do trouby vyhřáté na 180°C a dusíme asi 90 minut doměkka. Ptáčky občas přelijeme šťávou.
- Po upečení je vyndáme, abchom mohli šťávu zahustit jíškou z mouky a másla.
- Povaříme 10 minut a nakonec ji přecedíme.
- Do omáčky přidáme nakrájená vejce natvrdo a vrátíme ptáčky (doporučujeme z nich v mezičase sundat nitě).
- Španělské ptáčky podáváme s knedlíky nebo rýží.