Jednoduché a rychlé jídlo, které potěší jak vyznavače vegetariánské stravy, tak zapřisáhlého milovníka masa. Pokud tedy hledáte recept, který vám nezabere hodiny strávené v kuchyni, a zároveň potřebujete nasytit smečku hladových krků, je tenhle tou správnou volbou.
|
Jednoduché a rychlé jídlo, které potěší jak vyznavače vegetariánské stravy, tak zapřisáhlého milovníka masa. Pokud tedy hledáte recept, který vám nezabere hodiny strávené v kuchyni, a zároveň potřebujete nasytit smečku hladových krků, je tenhle tou správnou volbou.
|
Porce
6 porcí
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Bešamel
máslo
50g
mouka
50g
hladká
mléko
1/2l
bobkový list
2ks
|
Pokyny
Příprava špenátové směsi
- Na pánev nalijeme olivový olej, přidáme rozpůlené stroužky česneku a restujeme, dokud česnek nezačne zlátnout.
- Orestovaný česnek vyjmeme z pánve, aby nezhořkla chuť oleje.
- Přidáme nasekaný špenát, listy mangoldu, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, sušený česnek dle chuti a sušený zázvor.
- Směs promícháme a odstavíme.
Příprava bešamelu
- V kastrolu rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou, promícháme a necháme chvilku zasmahnout.
- Přilijeme mléko, přidáme pepř, sůl a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
- Za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne.
Příprava lasagní
- Do pekáče nalijeme trochu olivového oleje.
- Do velkého kastrolu dáme vařit vodu, kterou dobře osolíme.
- Když se začne vařit, vložíme do ní těstoviny a vaříme je 2‒3 minuty.
- Do pekáče klademe vrstvy lasagne - špenátová směs - parmazán - bešamel. Vše ve čtyřech vrstvách.
- Poslední vrstvou jsou lasagne polité bešamelem, italskou směsí sugo a posypané parmazánem.
- Přikrytý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 50 minut.
- Po 30 minutách víko z pekáče sundáme a necháme lasagne zezlátnout.
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil
.