Staročeská pečeně na pivě s houskovým knedlíkem a kedlubnovým zelím

Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!
Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Pečeně
    pivo 300ml
    cibule 250g
    sádlo 50g
    česnek 4stroužky
    krupice 2lžíce na zahuštění
    majoránka 2lžičky
Kedlubnové zelí
    kedluben 800g
    slanina 50g
    ocet 3lžíce přidávejte raději postupně
    sádlo 2lžíce
    cukr 2lžíce
    kmín 2lžičky
    cibule 1ks
Houskový knedlík
    rohlíky 5ks
    mouka 300g hrubá
    mléko 200ml
    máslo 50g rozpuštěné
    vejce 3ks
    sůl 2lžičky
Pokyny
Pečeně
  1. Nejprve začneme přípravou pečeně - pokud má tukové krytí, nařízneme ho do mřížky. Maso osolíme a opepříme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme. Když je hotové, dáme ho stranou.
  3. Cibuli nakrájíme na plátky, stejně tak česnek. Přidáme do výpeku, který nám zůstal po opékání masa v pánvi, a opečeme.
  4. Přidáme majoránku, kmín a necháme chvíli rozvonět. Nakonec přilijeme pivo, přivedeme k varu a pár minut společně povaříme.
  5. Cibuli a česnek s pivem přelijeme do pekáče a na něj položíme maso. Troubu předehřejeme na 150°C a maso při této teplotě pečeme 20 minut.
  6. Poté teplotu snížíme na 130°C, pekáč zakryjeme alobalem a pečeme další hodinu.
  7. Maso občas přelijeme šťávou.
  8. Upečené maso vyndáme z výpeku, ten přivedeme na sporáku k varu a zahustíme krupicí a pár minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem.
  9. Než se maso upeče, připravíme si knedlíky.
Houskový knedlík
  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, přendáme do pekáče a necháme cca 10 minut opéct v troubě (klidně je přidejte k masu, které se mezitím již peče).
    houskový knedlík
  2. Když jsou opečené, nasypeme je do mísy, přidáme mléko a necháme pár minut zvlhnout.
  3. Nakonec přisypeme mouku, dále přidáme máslo, sůl a žloutky.
  4. Bílky vyšleháme, aby nám vznikl pevný sníh a následně ho přimícháme k ostatním surovinám, které propracujeme tak, aby nám vzniklo těsto.
  5. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, které vaříme 25 minut v osolené vodě.
  6. Hotové knedlíky nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
Kedlubnové zelí
  1. Kedlubnové zelí - kedlubny oloupeme, vyřízneme dřevnatý spodek a nastrouháme na hrubší části struhadla.
    kedlubnové zelí
  2. V hrnci rozpálíme sádlo a olej, přidáme nakrájenou cibuli a slaninu a orestujeme (cibuli nenecháme zhnědnout!).
  3. Teď přidáme cukr a kmín a ještě chvíli budeme společně restovatt.
  4. Nakonec přisypeme nastrouhanou kedlubnu a ochutíme octem, solí a pepřem.
  5. Necháme asi 10 minut dusit (kedlubny pustí vodu, takže není třeba podlévat - případně přidáme malé množství vody).

Prázdné lahve od piva třídíme do zelených kontejnerů na sklo, etikety ani kovová víčka na sklenicích a láhvích nemusíme před vhozením do kontejneru odstraňovat. Pokud jsme použili pivo z plechovky, vytřídíme prázdné plechovky do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*