Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!
|
Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Pečeně
vepřová pečeně
1,2kg
pivo
300ml
cibule
250g
sádlo
50g
česnek
4stroužky
krupice
2lžíce
na zahuštění
majoránka
2lžičky
lžičky kmínukmín
2lžičky
Kedlubnové zelí
|
Pokyny
Pečeně
- Nejprve začneme přípravou pečeně - pokud má tukové krytí, nařízneme ho do mřížky. Maso osolíme a opepříme.
- V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme. Když je hotové, dáme ho stranou.
- Cibuli nakrájíme na plátky, stejně tak česnek. Přidáme do výpeku, který nám zůstal po opékání masa v pánvi, a opečeme.
- Přidáme majoránku, kmín a necháme chvíli rozvonět. Nakonec přilijeme pivo, přivedeme k varu a pár minut společně povaříme.
- Cibuli a česnek s pivem přelijeme do pekáče a na něj položíme maso. Troubu předehřejeme na 150°C a maso při této teplotě pečeme 20 minut.
- Poté teplotu snížíme na 130°C, pekáč zakryjeme alobalem a pečeme další hodinu.
- Maso občas přelijeme šťávou.
- Upečené maso vyndáme z výpeku, ten přivedeme na sporáku k varu a zahustíme krupicí a pár minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem.
- Než se maso upeče, připravíme si knedlíky.
Houskový knedlík
- Když jsou opečené, nasypeme je do mísy, přidáme mléko a necháme pár minut zvlhnout.
- Nakonec přisypeme mouku, dále přidáme máslo, sůl a žloutky.
- Bílky vyšleháme, aby nám vznikl pevný sníh a následně ho přimícháme k ostatním surovinám, které propracujeme tak, aby nám vzniklo těsto.
- Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, které vaříme 25 minut v osolené vodě.
- Hotové knedlíky nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
Kedlubnové zelí
- V hrnci rozpálíme sádlo a olej, přidáme nakrájenou cibuli a slaninu a orestujeme (cibuli nenecháme zhnědnout!).
- Teď přidáme cukr a kmín a ještě chvíli budeme společně restovatt.
- Nakonec přisypeme nastrouhanou kedlubnu a ochutíme octem, solí a pepřem.
- Necháme asi 10 minut dusit (kedlubny pustí vodu, takže není třeba podlévat - případně přidáme malé množství vody).
Prázdné lahve od piva třídíme do zelených kontejnerů na sklo, etikety ani kovová víčka na sklenicích a láhvích nemusíme před vhozením do kontejneru odstraňovat. Pokud jsme použili pivo z plechovky, vytřídíme prázdné plechovky do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka.