Staročeský makovec

Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
  • Encyklopedie
Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
  • Encyklopedie
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    brambor 250g vařené ve slupce
    mák 200g mletý
    cukr 150g krupice
    mouka 100g hladká
    mléko 8lžíce
    vejce 2ks
    rum 1lžíce
    citrónová kůra z jednoho citronu
    máslo na vymazání plechu
    strouhanka na vysypání plechu
Pokyny
  1. Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Vejce oddělíme na bílky a žloutky.
  3. Žloutky utřeme v míse s cukry do pěny a zašleháme mléko.
  4. Přidáme strouhané brambory, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mák.
  5. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do těsta.
  6. Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
  7. Pečeme na 175 °C cca 35 – 40 minut.
  8. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  9. Mezitím si připravíme polevu – vymícháme moučkový cukr a citronovou šťávu. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
  10. Vyklopíme z plechu a přelijeme citronovou polevou.
  11. Necháme zatuhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*