Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
|
Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
|
Porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
brambor
250g
vařené ve slupce
mák
200g
mletý
cukr
150g
krupice
mouka
100g
hladká
mléko
8lžíce
vejce
2ks
prášek do pečiva
1ks
rum
1lžíce
citrónová kůra
z jednoho citronu
máslo
na vymazání plechu
strouhanka
na vysypání plechu
|
Pokyny
- Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Vejce oddělíme na bílky a žloutky.
- Žloutky utřeme v míse s cukry do pěny a zašleháme mléko.
- Přidáme strouhané brambory, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mák.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do těsta.
- Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 175 °C cca 35 – 40 minut.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu – vymícháme moučkový cukr a citronovou šťávu. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
- Vyklopíme z plechu a přelijeme citronovou polevou.
- Necháme zatuhnout.