Vepřová pečeně je krásný kus masa, ale musí se vědět, jak na něj, aby zůstal šťavnatý. To může být celkem oříšek - Jakvkuchyni.cz poradí, jak si upéct šťavnatou vepřovou pečeni se zeleninou a bylinkami!
|
Vepřová pečeně je krásný kus masa, ale musí se vědět, jak na něj, aby zůstal šťavnatý. To může být celkem oříšek - Jakvkuchyni.cz poradí, jak si upéct šťavnatou vepřovou pečeni se zeleninou a bylinkami!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
brambor
cca 1 kg
vepřové pečeně
cca 1,2kg
vcelku bez kosti
zelené fazolky
400g
mrkev
400g
baby
vývar
250ml
hovězí
cibule
4ks
větší
tymián
2lžičky
|
Pokyny
- Začneme tím, že si předvaříme brambory. Očistíme je (ideálně je necháme ve slupce), pokud jsou větší, překrojíme je a asi 5 minut (záleží na velikosti) je povaříme v osolené vodě. Poté je slijeme.
- Než se uvaří brambory, připravíme maso - pečeni nikdy nezbavujeme horního tukového krytí. Ostrým nožem ho nakrojíme do mřížky (snažíme se neproříznout maso).
- Poté maso posypeme solí a tu prsty vetřeme co nejvíc do masa.
- Nakonec maso kuchařským provázkem svážeme (několikrát kolem dokola), aby se rovnoměrně propékalo.
- Rozehřejeme pánev, nalijeme do ní trochu oleje a maso zprudka z obou stran opečeme. Dáme ho bokem.
- Ve výpeku opečeme dozlatova na plátky nakrájenou cibuli, ke které přidáme tymián.
- Nakonec podlijeme vývar, odškrábneme výpek, který zůstal po stranách pánve.
- Vznikne nám krásná cibulová omáčka.
- Do většího pekáče přendáme předvařené brambory, přilijeme cibulový základ z pánve a promícháme.
- Nahoru dáme pečeni a vše vložíme do trouby předehřáté na 120 °C, pečeme 70 minut (občas promícháme brambory).
- Poté přidáme fazolky, mrkvičky, zamícháme je spolu s brambory, osolíme, opepříme a dopečeme dalších 20 minut.
- Pečeni nakonec nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Doba pečení se odvíjí od váhy kýty. Počítejme, že každých dalších cca 300 g je 30 minut pečení navíc, případně méně.
Plastový obal od masa, jako fólii z plastu, nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do kontejnerů označených žlutou samolepkou. Prázdné obaly předtím stačí vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a měli bychom zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím.