Šťavnatá vepřová pečeně z jednoho pekáčku

Vepřová pečeně je krásný kus masa, ale musí se vědět, jak na něj, aby zůstal šťavnatý. To může být celkem oříšek - Jakvkuchyni.cz poradí, jak si upéct šťavnatou vepřovou pečeni se zeleninou a bylinkami!
Vepřová pečeně je krásný kus masa, ale musí se vědět, jak na něj, aby zůstal šťavnatý. To může být celkem oříšek - Jakvkuchyni.cz poradí, jak si upéct šťavnatou vepřovou pečeni se zeleninou a bylinkami!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brambor cca 1 kg
    vepřové pečeně cca 1,2kg vcelku bez kosti
    mrkev 400g baby
    vývar 250ml hovězí
    cibule 4ks větší
    tymián 2lžičky
Pokyny
  1. Začneme tím, že si předvaříme brambory. Očistíme je (ideálně je necháme ve slupce), pokud jsou větší, překrojíme je a asi 5 minut (záleží na velikosti) je povaříme v osolené vodě. Poté je slijeme.
  2. Než se uvaří brambory, připravíme maso - pečeni nikdy nezbavujeme horního tukového krytí. Ostrým nožem ho nakrojíme do mřížky (snažíme se neproříznout maso).
  3. Poté maso posypeme solí a tu prsty vetřeme co nejvíc do masa.
  4. Nakonec maso kuchařským provázkem svážeme (několikrát kolem dokola), aby se rovnoměrně propékalo.
  5. Rozehřejeme pánev, nalijeme do ní trochu oleje a maso zprudka z obou stran opečeme. Dáme ho bokem.
  6. Ve výpeku opečeme dozlatova na plátky nakrájenou cibuli, ke které přidáme tymián.
  7. Nakonec podlijeme vývar, odškrábneme výpek, který zůstal po stranách pánve.
  8. Vznikne nám krásná cibulová omáčka.
  9. Do většího pekáče přendáme předvařené brambory, přilijeme cibulový základ z pánve a promícháme.
  10. Nahoru dáme pečeni a vše vložíme do trouby předehřáté na 120 °C, pečeme 70 minut (občas promícháme brambory).
  11. Poté přidáme fazolky, mrkvičky, zamícháme je spolu s brambory, osolíme, opepříme a dopečeme dalších 20 minut.
  12. Pečeni nakonec nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Doba pečení se odvíjí od váhy kýty. Počítejme, že každých dalších cca 300 g je 30 minut pečení navíc, případně méně.

Plastový obal od masa, jako fólii z plastu, nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do kontejnerů označených žlutou samolepkou. Prázdné obaly předtím stačí vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a měli bychom zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*